Banca Românească devine a treia instituţie de credit care majorează avansul la creditele imobiliare în lei

Autor: Liviu Popescu 01.03.2016
Banca Românească, un jucător de talie medie din sistemul bancar şi cu acţionariat elen, a majorat avansul so­li­citat unui client pentru creditele imo­biliare în lei de la 15% la 35%, iar pen­tru cele în euro de la 20% la 40%, po­trivit infor­maţiilor obţinute de ZF şi confirmate de bancă.

Reprezentanţii in­sti­tuţiei de credit nu au trans­mis către ZF până la ora închiderii ediţiei care sunt motivele care au stat în spatele acestei deciziei, însă cel mai probabil este o reacţie la con­tro­versata lege a dării în plată, cri­ticată vehement de bancheri.

De altfel, bancherii au ameninţat de mai multe ori că vor majora avansul la creditele imobiliare dacă darea în forma actuală va trece, însă deja trei bănci din sistem (Raiffeisen, Bancpost şi cel mai recent Banca Românească) au ales să facă acest pas chiar în toiul discuţiilor privind forma legii dării în plată.

Banca Românească a ales să nu pu­bli­ce încă pe site informaţiile refe­ritoa­re la avansul solicitat, la o săptămână după ce a luat această decizie.

Celelalte două bănci care s-au „revoltat“ la le­gea dării în plată - Raif­feisen şi Bancpost - au ales să modifice ca­rac­teristicile produsului de creditare pe site-ul pro­priu fără să anunţe în prealabil presa.

Însă bancherii sus­ţin că au sufi­ciente mo­tive pentru aceste decizii în­tru­cât legea dării în plată, care per­mite stingerea datoriei dacă debitorul ale­ge să predea cheile locuinţei şi im­plicit renunţă la dreptul de proprietate la aceasta, ar putea să aibă un impact ne­gativ asupra sistemului bancar local.

Legea, care ţine capul de afiş al agendei publice din toamna anului trecut, a ajuns şi pe masa Băncii Central Euro­pe­ne, care trage de altfel un semnal de alarmă cu privire la posibile efecte pe care aceasta le-ar putea avea atât asupra sectorului bancar, cât şi asupra economiei în ansamblu.

După opiniile exprimate de numeroşi bancheri, analişti, profesori şi specialişti în real estate, a venit şi rândul brokerilor imobiliari.

Un procent de 80% dintre brokerii imobiliari chestionaţi de platforma imobiliare.ro, unul dintre cele mai accesate site-uri cu profil locativ din România, consideră că legea dării în plată este „un risc major“ pentru piaţa imobiliară şi că prin urmare preţul imobilelor va scădea, dar chiriile vor creşte.