Lactate Brădet, cu afaceri de 2,5 mil. euro şi 63 de angajaţi, va închide producţia după scandalul E.Coli

Autor: Mediafax 02.03.2016
Patronul firmei de prelucrare a laptelui Lactate Brădet din Argeş, Ma­rius Badea, declară că va închide pro­ducţia şi că nu mai crede în reabi­litarea unităţii, deşi este posibil ca „ministrul să se fi grăbit să arate“ spre firmă, trans­mite corespondentul Me­diafax.

Marius Badea a spus, cu lacrimi în ochi, că nu crede că fabrica va mai putea să îşi continue activitatea, deşi în mod oficial i s-a cerut doar sistarea activităţii în secţia de brânzeturi.

„Eu nu am făcut rău în viaţa mea la nimeni. Suntem printre singurele fabrici care am plătit până la ultimul leu fermierilor. Nu este vreun fermier în ţară care să se plângă de noi. Întot­deauna am plătit mai mult pe laptele materie primă decât era preţul pieţei, pentru a avea un lapte de calitate. Am mers să cumpărăm lapte şi la 400-500 kilometri distanţă numai să luăm de la nişte ferme sigure şi să oferim nişte produse de calitate. Ceea ce se întâmplă astăzi, probabil, că va fi ultima con­ferinţă. Eu unul nu cred că se poate rea­bilita fabrica. E ca un copil pe care l-ai crescut şi trebuie să te desparţi de el“, a spus Badea. Acesta a afirmat că socie­tatea are 63 de angajaţi, iar cifra de afa­ceri în 2015 a depăşit 2.500.000 de euro.

„Ne mergea bine, după ce acum şapte ani fabrica a ars. Atunci am primit ajutor de la o fabrică din ţară şi ne-am redresat. Acum, nu mai cred. Oricum, nu vom mai produce până nu se clarifică situaţia. Nici eu, la cea mai mică suspiciune că produsele Brădet ar putea face rău, nu aş mai da copilului meu să mănânce. Îi înţeleg pe toţi cei care m-au sunat să mă întrebe dacă să mai consume sau nu. Eu cred că ministrul s-a grăbit să arate spre noi, dar nu pot decât să aştept rezultatele. Dacă magazinele vor să returneze marfa, o pot face. Rămâne la aprecierea aces­tora. Eu am discutat cu cei cărora le-am livrat marfa, decizia le aparţine“, a adăugat patronul Lactate Brădet.

Bacteria E. Coli O26, care a fost cauza îmbolnăvirii bebeluşilor din Argeş, a fost descoperită în produse lactate ale firmei „Lactate Brădet“ din Curtea de Argeş, potrivit ministrului agriculturii Achim Irimescu.

Potrivit acestuia, vor continua controalele şi, în paralel, este aşteptat rezultatul testelor pentru aproximativ 140 de probe prelevate de la produsele lactate, după ce bacteria E. Coli a fost descoperită în produsele din judeţul Argeş.

„În mod cert vom face şi alte controale. E logic, e normal. Noi am efectuat controalele respective la soli­citarea Ministerului Sănătăţii, pentru că dânşii răspund de sănătatea umană, ANSVSA este reponsabilă cu siguranţa animalelor şi cu siguranţa alimentelor puse pe masa consumatorilor noştri“, spunea, marţi, ministrul agriculturii.

Din ancheta epidemiologică a Direcţiei de Sănătate Publică Argeş a reieşit că unul din cei trei copii din Argeş, decedaţi la Spitalul Marie Curie, a consumat brânză proaspătă de vaci în cazul căreia ANSVSA a depistat bacteria Escherichia Coli.