SIF Oltenia încasează 1,6 mil. lei din exitul de la Cerealcom Alexandria. Acţionarii au aprobat retragerea

Autor: Roxana Rosu 03.03.2016
SIF Oltenia (SIF 5) va primi 1,6 milioane lei pentru pachetul de 6,7% de­ţinut la societatea Cerealcom Alexan­dria (CCOM), sumă plătită în tranşe anuale, pe o perioadă de cinci ani, după ce acţionarii au aprobat o valoare de retragere a acţiunii CCOM de 0,0479 lei.

Cerealcom Alexandria este con­tro­lată de grupul Interagro. SIF 5 a anunţat la începutul anului că vrea să se retragă din acţionariatul Cerealcom, companie controlată de grupul Interagro. Decizia vine în condiţiile în care societatea Ce­realcom Alexandria a modificat în vara anului trecut obiectul principal de ac­ti­vi­tate, iar, potrivit legii societăţilor co­mer­ciale, un acţionar care votează împo­triva unei astfel de hotărâri pri­meşte dreptul de a se re­tra­ge din socie­tate. Ce­real­com şi-a mo­di­fi­cat obiec­tul în cultivarea plan­telor nepermanente (ce­reale).

Potrivit unui raport re­mis BVB, acţionarii Ce­realcom au aprobat la adu­narea extraordinară din 25 februarie valoarea de retragere a acţiunii, stabilită printr-un raport de eva­luare, şi cum­părarea pachetului de­ţinut de SIF Olte­nia, procedura de re­tra­ge­re prevăzând o perioadă de cinci ani de la schimbarea obiectului de acti­vi­tate al firmei, cu plata în tranşe anuale. Pri­ma tranşă va fi plătită până la 31 de­cem­brie 2016.

Cea mai recentă cotaţie a acţiunilor Cerealcom este de 0,0250 lei/unitate (la data de 15 ianuarie 2016). La această referinţă, com­panie are o capita­li­zare bursieră de 12,9 mil. lei.

La finalul anului 2015, SIF-ul avea lichidităţi de doar 5,8 milioane de lei în depozite, însă această sumă ar putea creşte cu circa 100 milioane de lei dacă societatea îşi vinde participaţia deţinută la producătorul de uleiuri vegetale Argus Constanţa către un grup canadian.

Astfel, cash-ul din conturile SIF5 ar putea depăşi 100 mil. lei şi ar fi suficient pentru a plăti dividende de 97 mil. lei, adică să menţină rata de distribuţie de anul trecut. SIF Oltenia a încheiat anul 2015 cu un profit de 133 milioane de lei.