Gerea: Prin declaraţiile ministrului Agriculturii privind firma Brădet se pasează responsabilitatea

Ziarul Financiar 03.03.2016

Andrei Gerea arată că, "pe fondul gafelor şi bâjbâielilor din acest scandal al bebeluşilor, Guvernul Cioloş a găsit de cuviinţă să caute cu îndârjire un Acar Păun şi l-a găsit, iată, în această ultimă companie de lactate importantă din judeţ", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Fostul ministru susţine că a vizitat firma "Lactate Brădet", unde i s-a explicat că procesul de producţie nu permite contaminarea laptelui, de la pasteurizare până la manipularea produsului, unde nu are loc contact direct cu angajaţii.

"S-a decis închiderea fabricii de lactate după ce a fost găsită bacteria E-coli într-un lot de brânză ce se afla într-un supermarket, nu în fabrică. Este vorba despre brânză vrac care pe tot traseul de la ieşirea din fabrică până când a ajuns pe galantare se putea contamina cu această bacterie. (...) Sunt profund revoltat că acţiunile iresponsabile ale unui ministru au dus la închiderea chiar şi temporară a fabricii, cu efecte foarte grave pentru producător. În locul lor, vom cumpăra probabil produse fie din altă regiune, fie din import”, susţine Gerea.

Fostul ministru cere în continuare demisia ministrului Sănătăţii, "pentru lipsa de acţiuni şi pentru faptul că nici până acum nu au fost identificate cu adevărat sursele îmbolnăvirii bebeluşilor din judeţul Argeş".

“Poate că pe parcusul acelui lot de brânză s-a întâmplat ceva, dar modul în care au acţionat, faptul că au anunţat numele acestui producător înainte ca toate analizele să fie finalizate, faptul că au închis fabrica şi după aceea au făcut analize - şi asta la solicitarea producătorului- este anormal. Cred că este obligatoriu ca părinţii să primească nişte răspunsuri clare şi cu dovezi, nu ca miniştrii să arunce vina pe cineva doar ca să se spele pe mâini de acest subiect. În cel mai rău caz, acea brânză poate fi una dintre cauze, în niciun caz singura cauză, aşa cum s-au grăbit unii oficiali să dea senzaţia. S-a încercat pasarea responsabilităţii într-un mod foarte mizerabil şi cred că acest subiect îi deranjează foarte mult pe aceşti oameni care s-au cocoşat în fruntea României. Sunt gestionari mărunţi, incapabili şi cred că aceşti oameni trebuie să se ducă de unde au venit, că de chemat nu i-a chemat nimeni”, arată Andrei Gerea.

La rândul său, un alt fost ministru al Economiei, Varujan Vosganian, susţine, în acelaşi comunicat, că i-a cumpărat inclusiv mamei sale produsele firmei "Lactate Brădet"şi că are încredere în faptul că producătorul din Argeş nu are nicio vină.

“Dincolo de această indignare a mândriei locale, de fapt este vorba despre un dispreţ faţă de capitalul românesc şi de o tentativă maladivă de a căuta mai degrabă vinovaţi decât cauze şi soluţii.
Dacă ar fi fost un caz singular acesta, am fi dat mai multă crezare celor care s-au grăbit să acuze fabrica. Dar să ne amintim de gripa aviară, de scandalul cărnii de cal. Din cauza incompetenţei acestor guvernanţi, o criză medicală rămâne fără răspuns, iar un producător autohton cu aproximativ 600 de angajaţi riscă să dea faliment”, scrie Varujan Vosganian.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, afirma că dovada legăturii dintre brânza cu E.Coli de la "Lactate Brădet" şi cazurile bebeluşilor din Argeş îmbolnăviţi nu există, Ministerul Sănătăţii având datoria să finalizeze ancheta, el apreciind însă că, prin indicarea producătorului, poate a salvat alte vieţi.

Patronul firmei de prelucrare a laptelui Lactate Brădet din Argeş, Marius Badea, a declarat marţi că închide producţia şi că nu mai crede în reabilitarea unităţii, deşi este posibil ca "ministrul să se fi grăbit să arate" spre firmă. Marius Badea a spus, cu lacrimi în ochi, că nu crede că fabrica va mai putea să îşi continue activitatea, deşi în mod oficial i s-a cerut doar sistarea activităţii în secţia de brânzeturi.

Din ancheta epidemiologică a Direcţiei de Sănătate Publică Argeş a reieşit că unul din cei trei copii din Argeş, decedaţi la Spitalul Marie Curie, a consumat brânză proaspătă de vaci în cazul căreia ANSVSA a depistat bacteria Escherichia Coli.