Comisarul european Corina Creţu: 150 de milioane de euro aşteaptă încă la Bruxelles pentru trei noi spitale regionale

Autor: Ana Maria Lazăr 03.03.2016

"A fost o luptă continuă să convingem Comisia Europeană să aloce aceşti bani pentru trei noi spitale regionale, iar la aprope un an de zile – în iunie 2015 am semnat POR, unde s-au prevăzut aceste spitale. Din păcate, nu există până la această oră nici amplasamentul unde vor fi amplasate aceste spitale", a spus Creţu la o conferinţă despre impactul POR 2007 – 2013.

Comisarul european a mai spus că pentru Sănătate şi Educaţie, România are alocate 500 de milioane de euro pentru perioada 2014 – 2020, iar pentru fiecare spital regional, 50 de milioane de euro.

"Domeniul sănătăţii mă preocupă în mod special. Pentru următorii ani, 280 de investiţii sunt prevăzute pentru a fi făcute pentru unităţi sanitare şi ambulatorii de specialitate în sate şi oraşe pentru 35 de unităţi de urgenţă în cadrul spitalelor judeţene şi pentru trei noi spitale regionale (...) Sunt foarte tristă să văd acum, în anul 2016 că nici măcar amplasamentele acestor trei spitale regionale nu a fost definitivat", a spus Creţu.

Comisarul european a mai spus că niciuna din investiţiile pentru următorul exerciţiu nu poate fi realizată pentru că nu a ajuns la Comisia Europeană harta infrastructurii serviciilor medicale care să prezinte nevoile clare ale judeţelor şi regiunilor României în domeniul sănătăţii.

Corina Creţu a declarat că a vorbit cu miniştrii Dezvoltării şi Sănătăţii şi că trebuie de o evaluare exactă a nevoilor din domeniul sănătăţii pentru a şti exact unde se poate investi. "Am înţeles că Guvernul deja se angajează cu Banca Mondială pentru a avea aceste studii şi speranţa mea este să putem începe aceste investiţii cât mai repede", a decalarat Creţu.

Comisarul a mai spus că o situaţie similară celei din domeniul sănătăţii este în cazul managementului deşeurilor. "Avem 380 de milioane de euro pentru dezvoltarea managementului deşeurilor. Nu există un plan naţional de dezvoltare care să indice unde şi cât anume să investească în acest domeniu", a spus oficialul european.

Pentru noul cadru financiar 2014 – 2020 îngrijorările la Bruxelles sunt legate de ritmul lent de lansare a proiectelor şi de deschidere a sesiunilor de proiecte.

"Fac apel la autorităţile de management să ia în considerare creşterea numărului de proiecte retrospective, să aloce timp suficient şi resursele necesare pentru a asigura legalitatea şi regularitatea cheltuielilor retrospecitve", a mai spus Creţu.

La eveniment au luat parte şi miniştrii Dezvoltării şi Fondurilor Europene, Vasile Dâncu şi, respectiv, Aura Răducu, şi foştii miniştri ai Dezvoltării, Liviu Dragnea şi Elena Udrea.