Ping-pong cu E. coli. Laptele din toate fermele din România este bun de consum
Laptele provenit de la toate fermele din România, precum şi produsele lactate de la rafturi sunt sigure pentru consum, a declarat ieri Andrei Butaru, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), precizând că nu există restricţii pentru nicio fermă.
„Noi controlam toate alimentele, vrem să precizăm că laptele din România este salubru, pentru că deja fermierii au o problemă, nu mai pot să livreze laptele pentru că s-a creat panică“, a afirmat Butaru la Realitatea TV.
Întrebat cum ar fi putut ajunge bacteria e-coli să contamineze un lot de brânză de vaci de la firma „Lactate Brădet“ dacă produsele erau sigure la fermă, Butaru a explicat că sursa de contaminare poate să apară din mai multe locuri.
Marius Badea, patronul firmei de prelucrare a laptelui Lactate Brădet din Argeş – fabrică la care ministrul agriculturii a anunţat marţi că a fost descoperită bacteria E. coli într-un lot de brânză de vaci –, a declarat marţi că închide producţia.
Ieri vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş Dorin Mărăşoiu a declarat că fermele care aprovizionau fabrica Brădet au ajuns să arunce laptele pe câmp după ce ministrul agriculturii a făcut declaraţii publice referitoare la infectarea cu E. coli a unor produse ale societăţii Lactate Brădet.
Ieri Ministerul Agriculturii a replicat că afirmaţiile ministrului de resort au fost în conformitate cu prevederile naţionale, dar şi europene care cer ca în cazurile în care există motive rezonabile să se suspecteze că anumite produse alimentare sau hrană pentru animale pot prezenta un risc pentru sănătatea umană sau pentru sănătatea animalelor, atunci, în funcţie de natura, gravitatea şi dimensiunile riscului respectiv, autorităţile publice iau măsuri adecvate pentru informarea publicului.
Din ancheta epidemiologică a Direcţiei de Sănătate Publică Argeş a reieşit că unul din cei trei copii din Argeş decedaţi la Spitalul Marie Curie în urma infectării cu bacteria E. coli a consumat brânză proaspătă de vaci. Însă nu există o legătură între E. coli descoperită în lotul de la Brădet şi moartea copilului.