ING: Vedem spaţiu pentru creşterea leului în faţa euro

Autor: Liviu Popescu 04.03.2016

Economiştii de la ING Bank scriu într-o notă de studiu că în con­diţiile în care sentimentul glo­bal continuă să favorizeze ac­ti­vele mai riscante, există spaţiu pen­tru o creştere a leului în faţa euro. „Dar nu pentru o apreciere prea mare înaintea datelor de vi­neri privind piaţa muncii din SUA şi a şedinţei de politică mo­ne­tară a BCE de săp­tămâna viitoare“, notează ING.

Euro a rămas ieri la un nivel relativ ase­mănător cu pa­ri­ta­tea anun­ţată de BNR în şedinţa prece­dentă, de 4,45 de lei, în timp ce referinţa anunţată de Banca Naţională pentru un dolar ame­rican s-a depre­ciat uşor la 4,09 lei.

De la începutul acestui an şi până în prezent, euro a pierdut circa 1,3% în faţa leului, de la o paritate de 4,51 de lei la 4,45 de lei. Pe de altă parte, dolarul american a câştigat 1% în faţa monedei româneşti.

Cursul de schimb leu/euro ar trebui să rămână stabil în acest an, cu o tendinţă dominantă de apre­ciere faţă de euro, în con­textul în care BNR ar putea să ur­mărească o politică mai pre­dic­tibilă şi o volatilitate mai redusă a ratelor de dobândă, consideră analiştii ches­tio­naţi de ZF. În privinţa dolarului american, părerile sunt împărţite, optimiştii prognozând întoarcerea cursului chiar sub pragul de 4 lei/do­lar, în timp ce pesimiştii văd co­taţia avansând apre 4,4 lei/dolar.

Faptul că în acest an Ro­mânia va avea două seturi de alegeri, lo­cale şi parlamentare, nu ar tre­bui, de această dată, să pună pre­siune asupra cursului de schimb, având în vedere că există un guvern teh­nocrat. Astfel, mo­neda naţională ar urma să rămână mai de­grabă sub impactul evo­luţiilor externe de­cât interne.

De multe ori în România, în anii electorali, cursul de schimb leu-euro de­venea in­stru­ment electoral şi te­ren de lup­tă în răz­boiul politic.

Cursul leu/eu­ro a încheiat anul 2015 la 4,52 lei, cel mai ridi­cat nivel la care mo­ne­da europeană în­chi­de un an din 2007 în­coace, în timp ce co­taţia faţă de dolarul american a ajuns pe 31 decembrie 2015 la 4,14 lei. Spre comparaţie, în ulti­ma şe­dinţă de pe piaţa valutară din 2014, euro era cotat la 4,44 lei, iar dolarul la 3,68 lei. Şi francul elve­ţian s-a de­pre­ciat ieri faţă de şe­dinţa prece­dentă, de la 4,11 lei la 4,10 lei.

Pe parcursul anului 2015, do­la­rul şi francul elveţian au fost sin­gurele monede care s-au apreciat cu două cifre faţă de leu, prima mo­nedă pe fondul conso­li­dării eco­nomiei SUA, cea mai mare la ni­vel mondial, dar şi pe fondul aş­teptărilor investitorilor ca Rezer­va Federală a SUA să majoreze în decembrie dobânzile la dolari.