8 lucruri uimitoare despre misterul ştiinţific care afectează doar 10% din populaţia globului

Autor: Maria Tufan 05.03.2016

Există mai multe tipuri de minorităţi în lume, însă una dintre ele îi pune pe oamenii de ştiinţă în încurcătură deja de câteva decenii: stângacii.

Aproximativ 10% din populaţia globului foloseşte mâna stânga, dar, cu toate acestea, nimeni nu poate încă afirma cu certitudine de ce stângacii sunt atât de puţini, scrie Business Insider

Motivul ar putea fi mai degrabă un mix de factori, unii legaţi de genetică şi de evoluţie, iar alţii chiar de hormonii secretaţi prenatal. Însă acestea sunt doar presupuneri. Motivul ar putea fi, desigur, oricare altul.

În încercarea de a dezlega modul misterios în care te naşti stângaci, cercetătorii au notat totuşi o serie de descoperiri. Iată care sunt opt dintre cele mai interesante:

1.       Gemenii par a fi persoanele cu o predispoziţie mai mare la acest comportament, deşi niciun om de ştiinţă nu a reuşit încă să explice şi să demonstreze această teorie.

2.      Pentru doi părinţi stângaci, şansele de a avea un copil care să se folosească mai uşor de mâna stângă decât de cea dreaptă sunt de 26,1%, în vreme ce probabilitatea ca un copil cu părinţi dreptaci să fie stângaci scade până la 9,5%.

3.      În general, animalele nu par să aibă vreo predispoziţie atunci când vine vorba de folositul membrelor superioare, ambele fiind utilizate în egală măsură. Cu toate acestea, cele mai apropiate fiinţe de noi, cimpanzeii, par să reprezinte o excepţie. Aproximativ 90% dintre oameni şi circa 70% dintre cimpanzei sunt, potrivit studiilor, dreptaci.

4.      La polul opus, analizele de până acum indică faptul că papagalii tind să folosească mai mult membrul stâng. Un studiu realizat pe 320 de papagali australieni a arătat că 47% dintre aceştia preferă să ridice obiectele cu gheara stângă, în timp ce doar 33% s-au folosit de cea dreaptă. Pentru ceilalţi nu s-a putut stabili nicio preferinţă.

5.      Utilizarea predominantă a unui braţ pare să se stabilească încă din uter. Cercetătorii care au surprins şi înregistrat 75 de fetuşi în timp ce îşi sugeau degetul, au descoperit, zece ani mai târziu, că toţi cei care în uter sugeau degetul drept deveniseră dreptaci, iar dintre cei surprinşi cu degetul de la mâna stângă în gură, 67% deveniseră stângaci.

6.       Fie că ne referim la procesarea sunetului sau la procesele prin care vorbim, emisfera stângă a creierului este cea dominantă atunci când vine vorba de limbă. Oamenii de ştiinţă au descoperit că acest lucru este valabil pentru 95% dintre cei care folosesc mâna dreaptă, însă în cazul celor stângaci presupunerea se confirmă la doar 70%.

7.      Aproximativ 25% dintre jucătorii Ligii de Baseball sunt stângaci. Desigur, acest lucru s-ar putea datora şi avantajului pe care stângacii îl deţin, fiind astfel cu un pas mai aproape de bază.

8.      Jimi Hendrix era stângaci, însă obişnuia să folosească o chitară pentru dreptaci – prefera pur şi simplu să o întoarcă şi să cânte invers. Deşi stângacii sunt consideraţi mai creativi şi mai talentaţi din punct de vedere muzical, oamenii de ştiinţă preferă să nu alimenteze acest mit.