Grupul suedez care a vândut 33.000 de hectare de pădure către IKEA revine pe piaţa locală

Autor: Corina Mirea 07.03.2016

GreenGold Partners SRL, o companie controlată de fondul de investiţii GreenGold Capital, înregistrat în Suedia, este cea mai mare firmă înfiinţată în luna ianuarie a acestui an de către un investitor străin, potrivit datelor de la Registrul Comerţului care iau în calcul valoarea capitalului social subscris.

Capitalul social total al companiei este de 9 milioane de lei, iar datele apărute recent în Monitorul Oficial arată că parti­cipaţia străină a companiei este de 7,5 milioane de lei şi că aceasta are 18 acţionari.

Acţionarul majoritar este GreenGold Capital AB, înre­gistrat în Stockholm (Suedia), cu 51,1% din acţiuni.

Fondul de investiţii are mai multe companii în portofoliu prin care deţine în România alte firme mai mici care au în componenţă denumirea „Greengold“, con­form aceloraşi surse şi care acti­vează pe piaţa imobiliară.

Printre acţionarii noii com­panii se numără şi Alexandru Flo­rea, om de bază în grupul GreenGold, care are rol de par­tener grupul GreenGold Capital. Preşedintele grupului înregistrat în Suedia este tot un român, res­pectiv Sorin Chio­rescu, al cărui nume este legat de mai multe SRL-uri „Greengold“ din Ro­mânia.

Tot o firmă din jurul grupului Greengold a fost implicată în vânzarea unei suprafeţe de 33.600 de hectare de pădure din România către retailerul IKEA în vara anului trecut. Atunci, reprezentanţii IKEA în România spuneau că cele 33.600 de hectare au fost achiziţionate de la firma Greengold European Capital SA, „o investiţie a Harvard Mana­gement Company“.

Datele din Monitorul Oficial arată că firma prin care IKEA a cumpărat „aurul verde“, res­pectiv IRI Investments SRL, creată de retailerul suedez pentru a gestiona businessul cu păduri de pe plan local, a achiziţionat complet compania Greengold European Capital pentru 56 de milioane de euro.

Reprezentantul GreenGold European Capital SA era Sorin Chiorescu. Pădurile deţinute de Harvard Management Company (fond de investiţii al celebrei instituţii de învăţământ) au fost obiectul mai multor controverse pe piaţa locală după ce o companie din România a acestuia, Scolopax SRL, a fost implicată într-un scandal de corupţie care viza acţiuni din perioada 2007-2008. Acţio­narii Scolopax sunt entitatea Phemus Corporation, care are 99,99% din acţiuni şi persoana fizică Ernst Jonas Einar Jakobs­son. Phemus Corporation este înregistrată la aceeaşi adresă cu Harvard Managament Com­pany (HMC) din SUA. Printre com­paniile prin care GreenGold Ca­pital mai este prezentă în Ro­mânia se mai numără GreenGold Ma­na­gement, Green­Gold Ven­ture Capital (înregistrată de la fi­na­lul anului trecut) sau Green­Gold Equity Fund A şi Gre­enGold Equity Fund B (acţio­nare ale Greengold Rom­tree), Green­gold Romtrimb sau, in­direct, Greengold Rom­wood.