Wheatley, PwC: Am putea să vedem o tendinţă nouă în 2016, băncile urmând să scoată la vânzare şi portofolii de active imobiliare

Autor: Claudia Medrega 07.03.2016

Piaţa românească a tranzacţi­ilor cu portofolii de credite neperformante ar putea să crească în acest an cu 25%, la 2,5 mld. euro, iar creditele corporate garantate cu active imobiliare vor continuă să domine piaţa, însă am putea să vedem în acest an şi o tendinţă nouă, băncile urmând să scoată la vânzare şi portofolii de active imobiliare, spune Jonathan Wheatley, director, European Portfolio Advisory Group - CEE la compania de audit şi consultanţă PwC.

„Noi estimăm o dezvoltare continuă a tranzacţiilor cu portofolii de credite neperformante în România în acest an, cu portofolii cu o valoare nominală de 2,5 mld. euro care urmează să fie scoase la vânzare în acest an, o creştere de 25% faţă de 2015. Ne aşteptăm ca creditele corporate garantate cu active imobiliare să continue să domine piaţa şi în acest an, la fel ca în 2015. Cu toate acestea, vedem şi o tendinţă nouă în acest an - faptul că băncile vor începe să scoată la vânzare portofolii de active imobiliare. Multe bănci au intrat în posesia unor astfel de active imobilare încă de la începutul crizei financiare din 2008 şi au transferat aceste active în SPV-uri în afara bilanţurilor bancare. Pe măsură ce piaţa imobiliară începe să îşi revină după criza financiară, ne aşteptăm ca băncile să accelereze vânzarea activelor lor imobiliare non-core“, a declarat Wheatley pentru ZF.