Revoluţia smartphone-urilor: cele peste 10 milioane de telefoane schimbă o întreagă economie. Numai în acest an vânzările vor depăşi 4 milioane de bucăţi

Autor: Ioana Nita 07.03.2016

Vânzările de smartphone-uri de pe piaţa locală vor depăşi în acest an, pentru prima oară, pragul de 4 milioane de unităţi, de peste cinci ori mai mult decât livrările estimate de computere, după ce anul trecut piaţa a înregistrat o creştere de aproape 30%. Soldul total este de 10 milioane de bucăţi.

„În 2015 creşterea acestui segment a fost peste estimările iniţiale de 20%. Astfel, piaţa de smartphone-uri a înre­gistrat un avans de aproximativ 27%, până la 3,5 milioane de unităţi. Din punct de vedere valoric, smart­phone-urile au reprezentat anul trecut 90% dintr-o piaţă care a ajuns anul trecut la 650 mil. de euro“, a declarat Cristian Cojocaru, şeful diviziei de telecom din cadrul Samsung Ro­mânia, liderul pieţei locale de telefoane inteligente. 

Smartphone-urile, care au crescut de peste 10 ori în şase ani, au început să transforme modul de lucru al compa­niilor şi să creeze şi noi modele de busi­ness. Rolul central pe care încep să îl joace smartphone-urile în business este determinat pe de o parte de puterea lor ridicată de procesare - mai mare decât a vechilor computere - şi pe de alta şi de multi­tu­dinea de senzori încorporaţi şi conexiu­nea la internet, care oferă compa­niilor posibilitatea de a avea aproape per­manent acces la clienţi de pe un dis­pozitiv pe care aceştia îl poartă tot timpul cu ei.