Guvernatorul Băncii Naţionale atacă dur băncile: Au preferat să stea în spatele BNR sub un fel de protecţie

Autor: Claudia Medrega 07.03.2016
Băncile au preferat de fiecare dată să stea în spatele BNR sub un fel de protecţie şi din această cauză s-a întărit şi ideea că noi suntem avocatul lor, a afirmat guvernatorul BNR Mugur Isărescu, continuând să critice pasivitatea Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

„Mă bucur că ultima declaraţie a ARB este că aici s-a pierdut o bătălie mediatică. Nu aveau cum să piardă o bătălie mediatică în care nici nu au intrat. Au preferat de fiecare dată să stea în spatele BNR sub un fel de protecţie a BNR şi din această cauză s-a întărit şi ideea că noi suntem avocatul lor. Noi nu am luat apărarea unei bănci, noi am luat apărarea sistemului. Fără sistem bancar solid, economia de piaţă nu funcţionează“, a declarat Isărescu la Radio România Actualităţi. ARB a recunoscut recent pierderea de către bănci a „bătăliei populisto-mediatice“ privind legea dării în plată.

Liderii celor mai mari bănci din sistem, afiliaţi la ARB şi la Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), s-au adunat abia joi în pre­mieră la aceeaşi masă încercând să combată pe aceeaşi voce legea dării în plată. Legea a fost aprobată în una­nimitate de Senat pentru creditele cu garanţie imobiliară mai mici de 150.000 de euro şi va fi discutată în această săptămână în Camera Depu­taţilor, care va avea ultimul cuvânt de spus în ceea ce priveşte proiectul.

Guvernatorul BNR a continuat să critice legea dării în plată a imobilelor. „Cu sistemul bancar nu putem să ne jucăm. Este esenţial pentru economia românească. Nu putem să ne jucăm cu focul“.