Ovidiu Anton va reprezenta România la Eurovision 2016

Autor: Madalina Cerban 06.03.2016

Ovidiu Anton, care va reprezenta România la Eurovision 2016, a fost ales în urma punctajului primit de la public, prin televoting.

Astfel, Ovidiu Anton a obţinut 6.585 de voturi din partea publicului. Pe poziţia a doua, în urma voturilor, s-a situat Vanotek feat. The Code & Georgian, cu 4.702 voturi, iar pe poziţia a treia, Florena, cu 3.491 de voturi. Pe poziţia a patra s-a situat Dream Walkers, pe locul al cincilea, Mihai Trăistariu, iar pe locul al şaselea - Doru Todoruţ feat. Irina Baianţ.

În finala selecţiei naţionale de duminică seară, publicul a fost singurul care a ales reprezentantul României pentru scena de la Stockhom, din cele şase piese rămase în concurs.

În urma preselecţiei de vineri seară, în finala naţională a Eurovision au concurat Florena, Doru Todoruţ feat. Irina Baianţ, Dream Walkers, Vanotek feat. The Code & Georgian, Ovidiu Anton şi Mihai Trăistariu. Ordinea intrării în concurs în finala Eurovision România a fost stabilită în direct la TVR 1, în emisiunea "Eurovision - Selecţia Naţională", transmisă, sâmbătă, de la Baia Mare.

După ce au fost anunţate rezultatele votului publicului, Ovidiu Anton a mulţumit tuturor persoanelor care l-au susţinut. "Vă mulţumesc tuturor, mulţumesc publicului care a votat, mulţumesc comunităţii rock din România (...)", a spus Ovidiu Anton.

El i-a adus un omagiu şi regretatului realizator de televiziune Titus Munteanu. "Titus Munteanu m-a învăţat că cel mai mare semn de superioritate este bunătatea", a spus Ovidiu Anton.

Totodată, acesta a dedicat victoria sa "celor care au pus laţul pe cultura din România" şi au transformat-o într-o "iarbă seacă, o iarbă palidă, încercând să ne facă turmă". "Noi nu suntem turmă, noi suntem lupi, noi suntem daci (...) Noi nu dormim, suntem aici, suntem puternici", a mai spus Ovidiu Anton.

Anul acesta, modul în care a fost ales reprezentantul României la Eurovision a fost unul diferit faţă de ediţiile precedente. Selecţia naţională s-a realizat prin două show-uri, transmise în direct de TVR: semifinala, vineri seară, şi finala, duminică seară.

În semifinală au intrat 12 piese, dintre care şase au fost selectate pentru a se lupta în finală: patru au fost alese de juriul de specialitate, iar două de către public, prin televot.

Membrii juriului selecţiei naţionale a Eurovision sunt Zoli Toth, Cezar Ouatu, Randi, Horia Moculescu şi Alexandra Cepraga.

Atât semifinala, cât şi finala naţională au fost prezentate de cântăreţul Cornel Ilie, solistul trupei Vunk, şi de Ioana Voicu. Cântăreaţa Jo (Ioana Anuţa), care a reprezentat România la Eurovision Jurnior 2009 la Kiev, a însoţit concurenţii în camera verde, de unde a transmis emoţiile artiştilor şi primele impresii la cald.

Totodată, patru dintre cei cinci membri ai juriului - Zoli Toth (împreună cu Zoli Toth Project şi Grigore Leşe), Cezar Ouatu, Randi şi Uddi, alături de Horia Moculescu - au susţinut recitaluri pe scena finalei naţionale. Şi Paula Seling, care a reprezentat România, împreună cu Ovi, la Eurovision în 2010 şi 2014, a susţinut un recital pe scena de la Baia Mare. În deschiderea finalei, ea a adus, împreună cu artişti ai zonei, reinterpretări ale unor melodii populare din Maramureş. În plus, Lidia Isac, reprezentanta din acest an a Republicii Moldova la Eurovision, a venit pe scena Eurovision România, unde a cântat melodia "Falling Stars", cu care va concura la Stockholm.

Ca şi în cazul semifinalei, finala naţională a Eurovision a fost transmisă în direct de TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi online, pe www.tvrplus.ro.

Iuliana Marciuc este producătorul selecţiei naţionale a Eurovision 2016, pentru al doilea an consecutiv, iar anul acesta va conduce delegaţia României la Stockholm. Regia show-urilor îi aparţine lui Dan Manoliu.

Concursul cântecului european se va desfăşura în acest an, la Stockholm, Suedia, pe 10, 12 şi 14 mai. În competiţie s-au înscris 43 de ţări, cu trei mai multe decât la ediţia precedentă. România va participa în a doua semifinală a concursului, cea din 12 mai, alături de Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia, Letonia, Belarus, Irlanda, Elveţia, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel şi Serbia.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion şi Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Trupa Voltaj a reprezentat România la Eurovision 2015 cu piesa "De la capăt", ocupând locul al 15-lea în finala care a avut loc la Viena, Austria.