Investitorii schimbă foaia: acţiunile Petrom au decolat cu 5,5%

Autor: Roxana Pricop 08.03.2016

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au crescut în şedinţa de luni cu 5,5%, cel mai mare avans din acest an, în condiţiile în care investitorii au revenit la sentimente mai bune faţă de companiile active în domeniul pe­trolier, afectate în acest început de an de prăbuşirea cotaţiei ţiţeiului.

Preţul acţiunilor Petrom, cea mai valoroasă companie de pe bursa locală, a urcat ieri până la 0,256 lei/unitate. Aprecierea acţiunilor SNP a avut loc pe rulaje de peste

2 milioane de lei, valoare mai mare decât media şedinţelor anterioare. Aprecierea acţiunilor SNP a fost cea mai mare din rândul titlurilor incluse în indicele BET, principala referinţă a bursei locale. Pe plus au mai fost titlurile BVB (1,5%), cele ale Electrica (1,47%) şi cele ale Nuclearelectrica (0,73%).

Faţă de începutul anului, acţiunile Petrom mai au însă de recuperat o pierdere de 12%. Spre comparaţie, acţiunile Elec­trica (EL) şi cele ale Transelectrica (TEL) au fost primele acţiuni din indicele BET care au recuperat integral pierderile din ianuarie, graţie unui avans de 8% în ultima lună.

WikiZF: Profilul companiei  OMV Petrom

Cea mai mare creştere a fost raportată de acţiunile Romgaz, care s-au apreciat cu 12% în intervalul cuprins între 8 februarie şi 7 martie. Cum scăderea din ianuarie a fost amplă, titlurile Romgaz, cel mai mare producător de gaze de pe piaţa locală, afişează încă un minus de 1% faţă de începutul anului.

Scăderea acţiunilor Petrom a fost cauzată de aşteptările negative ale investitorilor cu privire la impactul pe care îl va avea barilul ieftin de petrol asupra rezultatelor financiare ale companiei.

Temerile investi­torilor au fost fondate având în vedere că Petrom a raportat pentru 2015 o pierdere de 690 de milioane de lei, faţă de profitul de 2,1 miliarde de lei din 2014, rezultatele com­paniei fiind puternic afectate de prăbuşirea barilului de petrol.

Anul 2015 este primul an în care compania raportează pierderi de la pri­vatizarea din 2004. În 2013, Petrom intra în istorie cu un profit net de un miliard de euro.

Principalul factor care a dus Petrom pe pierderi a fost depre­cierea activelor din zona de explo­rare şi producţie.

Astfel, com­pania a înregistrat în contabilitate ele­mente speciale negative de aproape 2,8 miliarde de lei în contextul în care valoarea barilului de petrol s-a înjumătăţit faţă de anul trecut. OMV Petrom nu va distribui dividende în acest an.