SIF Transilvania dublează dividendele la 58 mil. lei

Autor: Roxana Pricop 09.03.2016

Conducerea SIF Transilvania (SIF3) le-a propus acţionarilor distri­buţia de dividende în valoare de 57,9 milioane de lei din profitul net raportat anul trecut, sumă de peste două ori mai mare decât distribuţia anterioară.

Anunţul dividendelor a alimentat un avans de 1,28% al acţiunilor SIF3 în şedinţa de ieri, cel mai mare din rândul celor cinci SIF-uri, până la o cotaţie de 0,2765 lei/unitate. La co­ta­ţia acţiunilor de dinaintea anun­ţului de di­vidende, ran­damentul adus de di­videndele SIF3 este de aproape 10%. Propunerea de di­vi­dende va fi supusă votului ac­ţio­narilor în AGA din 28 aprilie. Data de în­re­gis­trare pro­pusă de con­du­ce­rea so­cie­tăţii pen­tru iden­ti­fi­carea ac­ţiona­rilor care vor încasa divi­dende este 6 oc­tom­brie, iar data plăţii este 28 oc­tom­brie.

Spre com­pa­raţie, anul trecut SIF3 a plătit divi­de­n­de­le mult mai devreme, înce­pând cu 1 iu­lie. SIF Transilvania avea la începutul acestui an depozite bancare de 5,5 mil. lei, respectiv de zece ori mai mici decât suma propusă spre dividende.

SIF Transilvania este primul SIF care îşi anunţă distribuţia de dividende pentru anul în curs.

Anunţul are loc în condiţiile în care săptămâna trecută socie­tatea a raportat rezultatele finan­ciare preliminare pe 2015 care indicau un profit de 353 milioane de lei raportat pe standardele internaţionale de con­tabilitate. Pe standardele româneşti, profitul SIF-ului pe anul 2015 este de 78,4 milioane de lei. Diferenţa dintre cele două raportări provine din metoda diferită de evaluare a activelor din porto­foliul SIF-ului.

De asemenea, conducerea SIF Transilvania se află în conflict cu un grup de acţionari minoritari care au ce­rut convocarea AGA pentru schim­ba­rea conducerii, însă conducerea SIF-ului a revocat convocarea AGA, iar acum cele două tabere îşi duc „lupta“ în instanţă.

Din grupul de acţionari care au cerut convocarea AGA fac parte: fon­du­rile deschise de investiţii Certinvest Prudent, Certinvest Dinamic, Certinvest XT Index, Certinvest BET FI Index, fondul de pensii private „Pensia mea“, fondul străin de investiţii Broadhurst In­vest­ments Limited. Au mai semnat şi per­soanele fizice: Corin Ioan Trandafir, Ilie Stoichescu, Constantin Fraţilă, Ma­ria Alexandra Fraţilă, Gabriela Alexe, Radu Ciu­ceanu, Radu Toia, fost mem­bru în consiliul de supraveghere al SIF-ului.