UniCredit face cel mai mare pariu pe România - un milion de clienţi atinşi în cinci ani. Cel mai puternic bancher din Europa Centrală şi de Est: Vom aloca resurse şi capital cât va fi nevoie

Autor: Cristian Hostiuc 09.03.2016

„Vrem să dăm mai multe credite. Avem proiecte, dar ideea este să le selectăm pe cele mai potrivite.“

 



Grupul UniCredit/Bank Austria şi-a stabilit pentru România un obiectiv strategic de a ajunge la un milion de clienţi în următorii cinci ani, plan pentru care va aloca resurse şi capital atât cât va fi nevoie.

„Vrem să creştem organic sau să cumpărăm portofolii de la celelalte bănci, a spus Carlo Vivaldi, şeful acestei divizii din grupul italian. Nu ne interesează să preluăm alte bănci, a precizat el, răspunzând unei întrebări legate de Banca Transilvania, cu care împreună ar ajunge numărul unu în România, înaintea BCR. 

Vivaldi susţine că UniCredit are dorinţa şi resursele necesare pentru a susţine această creştere. „De unde vom lua aceşti clienţi? Sunt grupuri bancare care îşi restrâng prezenţa în regiune, cum ar fi băncile greceşti, ruseşti, austriece sau americane. Spre exemplu, băncile greceşti au un deficit de capital şi trebuie să îşi reducă expu­nerile.“

Vivaldi, prin poziţia pe care o deţine, este cel mai important bancher al Europei Centrale şi de Est, având în vedere că UniCredit/Bank Austria este cel mai mare grup financiar din regiune, înaintea lui Erste sau Raiffeisen.

În 2015 UniCredit România a atras 30.000 de clienţi (net), iar obiectivul strategic trasat de acţionari este extrem de ambiţios.

„Vrem să dăm mai multe credite. Avem proiecte, dar ideea este să le selectăm pe cele mai potrivite.“

Anul trecut, UniCredit a crescut pe corporate, o zonă unde sunt extrem de puternici, cu 7,3%, dar pe retail a scăzut cu 1,3%.

Vivaldi spune că vor fi investiţii puternice în zona digitală, pentru clienţii tineri din marile oraşe. 

Bancherul afirmă însă că toate aceste planuri pentru România pot fi date peste cap de legea dării în plată, o lege puternic criticată de bancheri.

„Există riscuri legate de România dacă această lege va trece în forma actuală, pentru că investitorii vor privi altfel România. Noi am putea să ne revizuim planurile de investiţii. Ne dorim să cooperăm cu Parlamentul pe această temă. Oricum, nu vom lua niciun fel de decizie înainte să vedem cum va fi aprobată această lege.“