Închiderea rutei balcanice pentru imigranţi nu rezolvă problema, avertizează Angela Merkel

Autor: Raluca Manga 10.03.2016

"Este nevoie de o decizie care să fie bună pentru cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. De aceea mă angajez pentru o veritabilă soluţie europeană, adică o soluţie a celor 28 de ţări UE", a declarat Merkel, pentru postul de radio MDR, informează Le Figaro.

"Personal, sunt de părere că decizia unilaterală a Austriei şi cea luată de ţările balcanice ne aduc în mod sigur mai puţini refugiaţi, însă, pe de altă parte, pune Grecia într-o situaţie foarte dificilă", a continuat aceasta.

"Dacă nu reuşim să ajungem la un acord cu Turcia, Grecia nu va putea suporta greutatea situaţiei (n.r. dată de criza migraţiei) mult timp", a subliniat ea, în contextul în care în statul elen sunt blocaţi zeci de mii de imigranţi.

Ruta balcanică folosită de imigranţi pentru a ajunge în nordul şi vestul Europei a fost închisă miercuri, după decizia Sloveniei de a nu mai permite acestora să ajungă pe teritoriul său.

Acest traseu parcurs de imigranţii clandestini care ajung în Grecia pentru a se îndrepta spre ţări din Europa de Vest, va rămâne închis permanent, a declarat ministrul austriac de Interne, Johanna Mikl-Leitner, într-un interviu acordat, joi, ziarului german Die Welt.

După ce Serbia, Croaţia şi Macedonia şi-au închis graniţele pentru imigranţi, Merkel a declarat, miercuri, că măsurile statelor balcanice de a opri fluxul de imigranţi nu vor fi sutenabile în absenţa unui răspuns UE mai elaborat la criza refugiaţilor, potrivit Deutsche Welle.