Miliardarul de la Ikea cumpără haine second-hand şi se tunde doar în anumite ţări, pentru a face economie

Autor: CătăIina Apostoiu 10.03.2016

Miliardarul Ingvar Kam­prad, fondator al lanţului de mobilă Ikea, îşi cumpără hainele de la pieţe de vechituri pentru a face economii, a declarat acesta într-un documentar care va fi difuzat de televiziunea suedeză, potrivit The Guardian.

Kamprad, care va împlini 90 de ani pe 30 martie, e renumit pen­tru avariţia sa, despre care spune că l-a ajutat să transforme Ikea într-o marcă de top la nivel mondial. „Nu cred că port ceva care să nu fi fost cumpărat de la o piaţă de vechituri. Vreau să dau un exemplu bun“, a declarat Kamprad.

Presa suedeză plasează averea lui Kamprad la aproximativ 610 mld. coroane (aproximativ 65,5 miliarde de euro). În 2006, Forbes îl plasa pe poziţia a patra în rândul bogaţilor lumii.

Obiceiurile legate de cheltuieli ale lui Kamprad au ţinut prima pagină a ziarelor ani la rând. În 2008, acesta declara pentru ziarul Sydsvenskan că o notă de plată din Olanda de 22 de euro i-a dat peste cap bugetul pentru tuns.

„În mod normal, mă tund când sunt într-o ţară în curs de dezvoltare. Ultima dată m-am tuns în Vietnam“, a explicat Kamprad. În 1973, acesta a plecat din Suedia în Danemarca pentru a scăpa de taxele ridicate, înainte de a căuta taxe şi mai reduse în Elveţia.

Din 2010, Kamprad s-a retras treptat din compania de familie pentru a face loc celor trei fii ai săi, întorcându-se într-un final în Suedia în 2014.