Emoţia Balcicului/ de Ana Neagoe

Autor: Ziarul de Duminica 10.03.2016

În perioada 7 - 21 martie, Elite Art Gallery (Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, Bucureşti) vă aşteaptă la expoziţia personală aniversară a artistului Corneliu Drăgan-Târgovişte, intitulată „Emoţia Balcicului”. Deschiderea expoziţiei a avut loc la 7 martie. În pragul primăverii şi în preajma sărbătorilor dedicate femeii, evenimentul oferă publicului un Suvenir de Martie încărcat de emoţie.  Întrucât vernisajul s-a ţinut în ajunul Zilei Internaţionale a Femeii, în cadrul evenimentului s-a organizat o tombolă dedicată doamnelor şi domnişoarelor. În urma extragerii pictorul a oferit trei lucrări de acuarelă, realizate şi dedicate cu precădere acestui eveniment.

Expoziţia reuneşte peisaje, flori şi naturi statice ce reuşesc să transmită prin măiestria execuţiei o frumuseţe sublimă.

Criticile scrise de-a lungul anilor plasează numele pictorului Corneliu Drăgan-Târgovişte sub semnul unui acuarelist de excepţie. Lucrările încărcate de emoţia Balcicului poartă misterul unor transparenţe la graniţa dintre văzut şi nevăzut sau realitate şi poezie. Lumina care se strecoară printre picăturile de apă se aşterne pe hârtie în manieră impresionistă. Peisajul, cu o sporadică prezenţă a figurativului, traduce intensitate artistică şi încărcătura cromatică a unor instantanee fotografice. Detaliile reuşesc să reflecte caracteristicile arhitecturii orientale şi să creeze un stil nou, plin de fantezie, veselie şi căldură. Jocul de lumini care se aşterne pe cornişe, calcane impresionante, decoraţiuni sculptate şi ferestre transmit atmosfera feerică a Coastei de Argint. Peisajul citadin însoţit de întinderi cu o natură luxuriantă reflectă o semisolitudine populată cu oameni uşor de zărit, cu o reţea de drumuri şi case desprinse parcă de terestru. Această poezie picturală, cu elemente împrumutate din pictura olandeză din secolul al XVIII-lea prezintă marea calmă sau răvăşită în preajma ţărmului cu o natură îmbelşugată sau a portului aglomerat  de bărcile pescarilor.

Corneliu Drăgan-Târgovişte s-a născut la 3 martie 1956 la Bucureşti. Artistul a făcut studii libere de pictură cu maestrul Horea Cucerzan şi desen cu sculptorul Iorgos Iliopolos. Începând cu anul 1981 artistul se remarcă pe plan naţional şi internaţional ca grafician, scenograf  şi acuarelist de succes. În anul 2012 Corneliu Drăgan-Târgovişte participă la Shanghai Zhujiajiao Internaţional Watercolour Biennial  din China iar în anul 2013 devine membru internaţional al Societăţii de Acuarelă din Birmingham, Marea Britanie. Retrospectiv, pe parcursul unui traseu artistic fructuos pictorul a avut numeroase expoziţii personale şi de grup, în ţară şi străinătate, având de asemenea lucrări în colecţii din România şi din afara ţării.