Ministrul Sănătăţii despre ancheta din Argeş: Rezultatul de până acum este doar o mică fotografie

Ziarul Financiar 11.03.2016

Patriciu Achimaş Cadariu a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că ancheta epidemiologică în cazul copiilor din Argeş este în plină desfăşurare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Întotdeauna am făcut apel la responsabilitate şi la a nu arunca ipoteze neverificate sau a lucra pe supoziţii. Resping total acest lucru", a afirmat ministrul, răspunzând unei întrebări legate de situaţia copiilor din Argeş.

"Nu am vorbit de o anumită firmă sau de anumite alimente. Ancheta epidemiologică care a început în primul moment de după declararea primelor îmbolnăviri a evidenţiat o anumită situaţie de fapt. Pe urmă, în colaborare cu colegii noştri, experţii de la Centrul European de Control al Bolilor, s-a stabilit un anumit protocol naţional după identificarea sursei care, aşa cum ştiţi, sunt anumite tulpini de E.coli. În acest moment avem numeroase probe recoltate din lanţuri de magazine, ştiţi foarte bine metodologia, a fost prezentată, iar rezultatul care a fost dat publicităţii de către Institutul Cantacuzino reprezintă o mică fotografie din tot acest proces. Ieri (joi - n.r.) a avut loc o videoconferinţă cu colegii noştri de la Centrul European. Investigaţiile continuă şi în momentul în care vom avea rezultate finale ele vor fi anunţate. În acest moment mi se pare precoce şi chiar greşit să interpretăm din nou fragmentele dintr-un întreg care este mult mai vast", a afirmat Patriciu Achimaş Cadariu.

Acesta a adăugat că în anchetă nu este vorba de vreo firmă, ci de "o situaţie de sănătate".

"Este vorba de o situaţie de sănătate în care trebuie să avem grijă de copiii noştri, de toţi oameni din ţara asta, în care sunt mai multe instituţii implicate şi în care noi am avut partea nostră şi avem partea noastră de responsabilitate", a declarat ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, la nivelul Ministerului Sănătăţii există o comisie specială constituită, "care a gestionat criza" şi care colaborează, pe lângă Centrul European de Control al Bolilor, cu reprezentanţii ANSVSA.

"Când vom avea un rezultat îl vom comunica. În acest moment nu pot să vă dau o dată precisă… Suntem încă în recoltare şi analize a nenumărate probe. Vorbim de zeci de probe. În acest moment trebuie să stabilim lucruri clare, nu să mergem pe supoziţii”, a spus Patriciu Cadariu Achimaş.

Institutul Cantacuzino a anunţat rezultatele analizelor făcute în cazul copiilor din Argeş, Sibiu şi Bacău, îmbolnăviţi cu E.Coli, stabilind că profilul genetic al tulpinilor de E.Coli izolate de la pacienţi, din brânza de la Brădet şi din carnea de pui nu sunt identice. Institutul Cantacuzino anunţa că au fost prelevate trei tulpini umane, obţinute de la trei copii din Argeş, Sibiu şi Bacău, diagnosticaţi cu infecţie cu E.Coli tip VTEC O26, la care s-au adăugat şase tulpini de E.Coli O26 prelevate dintr-un lot de brânză de la Brădet (două tulpini) şi din carne de pui (patru tulpini).

"Tulpinile de la copii sunt diferite între ele (confirmând aşteptările întrucât nu erau indicaţii de înrudire epidemiologică a cazurilor respective) şi diferite de cele din brânză şi carne (din nou confirmând, întrucât nu existau date epidemiologice sugestive că aceste alimente ar fi fost consumate de vreunul dintre copii)", se arăta într-un comunicat de presă transmis de Institutul Cantacuzino.