O analiză rece dezvăluie o realitate paradoxală. De ce rămâne România o insulă de sărăcie având una din cele mai mari creşteri economice din UE

Autor: Liviu Mihai 13.03.2016

Suntem ţara cu una dintre cele mai puternice creşteri economice din Uniunea Europeană, însă rămânem o insulă de sărăcie în spaţiul comunitar. Această realitate dură este demonstrată de datele unui raport recent al Comisiei Europene. Legislaţia impredictibilă, măsurile de creştere economică luate în lipsa unui plan bugetar, gestionarea incoerentă a resurselor umane, rata mare a abandonului şcolar, sunt doar câteva dintre aspectele care fac din România un paradox al UE. Potrivit datelor Eurostat de la sfârşitul anului trecut, România a avut cea mai mare creştere economică trimestrială din UE. Totodată, potrivit statisticilor europene, este a doua cea mai săracă ţară din blocul comunitar.

"România este în topul creşterii în Uniunea Europeană, dar în acelaşi timp se află şi în topul sărăciei. Asta îmi spune mie că actualul model de creştere nu lucrează în interesul cetăţeanului. Nu este un model pe care să-l încurajăm", a declarat Angela Filote, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, la prezentarea Raportului de ţară. Competitivitatea este bazată pe costuri mici, nu pe calitate, pe salarii mici, astfel că începe să se explice acest paradox, apreciază Filote.

Citiţi articolul integral pe www.gandul.info