Dividendul la BRD, dublu faţă de dobânda la depozit

Autor: Roxana Pricop 14.03.2016
Conducerea BRD SocGen, a doua bancă după active din sistemul local, a propus distribuţia sub formă de divi­dende a 50% din profitul net de 445 milioane de lei raportat de bancă anul trecut.

Banca reia astfel plata de dividende după trei ani de pauză. Dividendul brut pe acţiune propus de conducerea băncii este de 0,32 lei, echivalent unui randament al divi­den­du­lui de 3%. Spre comparaţie, BRD plăteşte persoanelor fi­zice pentru un depozit la termen în lei o dobândă de 1,5% pe an.

Propunerea de dividend este în linie cu aşteptările analiştilor, astfel că impactul anunţului făcut vineri de bancă a fost relativ redus în piaţă. Acţiunile BRD au scăzut vineri, 11 martie, cu 0,19% până la o cotaţie de 10,58 lei/unitate. Indicele BET, al celor mai lichide zece companii de la bursă, inclusiv BRD, a scăzut cu 0,12% vineri.

Data de înregis­trare pentru înca­sa­rea de dividende de la BRD este 3 mai. Gru­pul francez So­ciété Générale va încasa dividende în va­loare de 134 mi­lioa­ne de lei, în con­tul participaţiei de 60,16% din capi­talul BRD. Fon­dul Pro­prietatea, al doilea cel mai mare ac­ţionar cu 3,64% din capital, va încasa dividende de 8,1 mil. lei. SIF Tran­silvania, cu o de­ţinere de 3,48% din acţiunile BRD, va încasa divi­dende de 7,7 mil. lei, iar SIF Ol­tenia va încasa divi­dende în valoare brută de aproape 6 mil. lei în contul deţinerii de 2,69% din capitalul BRD.

Acţionarii băncii urmează să voteze propunerea de dividend în Adunarea Generală din 14 aprilie. Tot atunci, aceştia trebuie să voteze reînnoirea mandatului de admi­nis­trator al lui Philippe Charles Lhotte pentru o perioadă de patru ani începând cu data de 13 septembrie 2016 şi să voteze bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs.

Acţiunile BRD au un minus de 12% în acest an, titlurile băncii revenindu-şi într-un ritm mai lent decât restul pieţei după corecţiile ample din luna ianuarie, în principal din cauza po­sibilului impact al intrării în vigoare a legii dării în plată. Pentru ultimele 12 luni, titlurile BRD afişează însă un câştig de 10%.