După ce şeful BCE a spus că nu vor mai urma tăieri de dobândă la euro, leul se apreciază, iar dolarul scade

Autor: Liviu Popescu 14.03.2016
Moneda românească a încheiat săptămâna în uşoară apreciere faţă de euro, respectiv 0,04% faţă de şedinţa precedentă, cursul coborând spre 4,46 lei, evoluţie mai bună decât cea a altor monede din regiune.

Pe de altă parte însă, leul a reuşit să câştige 1% într-o singură şedinţă în faţa dolarului american, cursul ajungând la 4,02 lei/dolar, după ce pe plan extern moneda americană a pierdut teren în faţa euro. La Bucureşti, cursul de schimb leu-dolar se calculează în funcţie de paritatea euro-dolar şi euro-leu. „În pofida faptului că Banca Centrală Europeană (BCE) a supra­livrat în ceea ce priveşte deciziile de relaxare a politicii monetare, sentimentul de risc s-a înrăutăţit semnifi­cativ după ce preşedintele Mario Draghi a spus că nu anti­cipează reduceri supli­men­tare ale ratelor, fapt care a dus pieţele să conclu­zioneze că s-a găsit un plafon minim pentru dobânzi“, scriu ana­liştii de la ING într-un raport.

BCE a decis joi la Frankfurt, în a doua şedinţă de politică mo­netară din 2016, să reducă dobânda de referinţă de la 0,05% la minimul istoric de 0% şi ratele de dobândă la faci­li­tăţile de depozite de la -0,3% la -0,4% şi creditare, de la 0,30% la 0,25%. Pe de altă parte, BCE a majorat programul lunar de achiziţii de active, de la 60 mld. euro la 80 mld. euro începând cu luna aprilie. Totodată, în cadrul acestui program vor fi eligibile şi obligaţiuni emise de companiile din zona euro. Joi după-amiază, la doar o jumătate de oră după măsurile de relaxare monetară anunţate de BCE, moneda unică a scăzut până la 1,08 dolari, ceea ce s-a reflectat şi în cursul interbancar leu-dolar.

Joi, în jurul orei 15:30, dolarul crescuse pe interbancar chiar la 4,12 lei, în timp ce euro era la un pas să intre sub pragul de 4,45 lei.

Dar, după ce preşedintele BCE Mario Draghi a semnalat că nu vor mai urma tăieri de rate de dobândă, euro a atins un maxim al ultimelor trei săptămâni în faţa monedei americane la 1,12 dolari. „Deşi a luat măsuri de relaxare a politicii monetare mai presus de aşteptările pieţei, banca a dezămagit prin faptul că la conferinţa de presă ce a urmat şedinţei a semnalat că nu vor mai urma tăieri de dobândă“, scriu analiştii de la Piraeus Bank într-un raport.