Ce sectoare creditează băncile: agricultura pe plus, construcţiile, pe minus

Autor: Liviu Popescu 14.03.2016

Finanţările acordate sectorului agricultură au avut cel mai rapid ritm de creştere în luna decembrie din 2015 comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, respectiv 4,4%, urmate de creditarea în industrie (4% ritm anual de creştere) şi servicii (2,5%). La polul opus, creditarea în construcţii s-a diminuat cu 1%, iar finanţările pentru administraţie s-au ajustat cu 2%.

Soldul creditelor acordate şi al angajamentelor asumate de bănci pentru sectorul agricultură afişa la finele lunii de­cem­brie o valoare de aproximativ 12,8 mld. lei (echiva­lentul a 2,8 mld. euro), fiind în creştere cu 4,4% faţă de aceeaşi lună din anul precedent, potrivit datelor BNR.

Creditarea în agricultură, chiar dacă are o pondere redusă în totalul creditării corporate, de doar 7%, a înregistrat totuşi în ultima lună din 2015 cel mai ridicat ritm de creştere la nivelul împrumuturilor care au mers către sectoarele de activitate ale economiei. 

Pe locul doi în ceea ce priveşte ritmul de creştere a creditării se poziţionează finanţările care au mers în industrie. Firmele care activează în acest domeniu aveau la finele lunii decembrie un sold de finanţări accesate de 64 de miliarde de lei (14 mld. euro), în creştere cu 1,6% faţă de aceeaşi lună de anul trecut.

Podiumul creşterilor pozitive ale soldului finanţărilor este completat de sectorul servicii, cu un avans de 2,6%.