Un miliardar iranian îmbogăţit din petrol riscă să ajungă în faţa plutonului de execuţie

Autor: Ştefan Stan 14.03.2016

Babak Zanjani, un om de afaceri iranian, trebuie să plătească 2,2 miliarde de dolari pentru a avea o şansă să evite execuţia. El a fost condamnat la moarte pe 6 martie, împreună cu alte două persoane, pentru delapidarea unor sume de bani din cadrul companiei naţionale de petrol în timpul embargoului asupra exporturilor.

Conform declaraţiilor avocatului său, Zanjani a încercat să returneze banii încă de când a fost arestat în decembrie 2013.

”Este o simplă problemă legată de a plăti ce datorează. În schimb, acest caz a fost transformat în unul politic”, a spus Zohreh Rezaei, unul dintre avocaţii miliardarului iranian.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a spus că trebuie ”să elimine corupţia pentru a reporni economia şi a atrage investitori străini. Întrebarea este cine l-a ajutat pe Zanjani şi unde s-au dus banii furaţi”.

Zanjani a ajuns să simbolizeze o nouă clasă de bărbaţi bogaţi, acuzaţi că şi-au folosit prerogativele de a trece peste interdicţiile de comerţ pentru a se îmbogăţi în timpul fostului regim al lui Mahmoud Ahmadinejad.