Argeş: Şapte tone de carne expirată, sute de ouă şi peste 1.400 kg de produse lactate - confiscate

Autor: Andreea Tobias 14.03.2016

Inspectorii DSVSA Argeş au făcut, în luna februarie, 765 de controale în gospodăriile populaţiei din judeţ, precum şi în magazinele alimentare, hipermarketuri, restaurante, ferme, cabinete medicale veterinare, constatând o serie de nereguli pentru care sau aplicat 16 sancţiuni contravenţionale, din care patru avertismente scrise şi 12 amenzi în valoare totală de 9.120 lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Directorul DSVSA Argeş, Daniel Lupu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că în urma controalelor au fost găsite probleme în întreg judeţul.

DSVSA Argeş a confiscat şi scos din consum peste 7.120 kilograme de carne expirată, 1.642 kilograme de preparate carne, 74 kilograme de peşte, 101 litri lapte, 1.482 kilograme de produse lactate, 512 ouă, etc.

Valoarea totală a acestor produse a fost de 123.849 lei.

"În fiecare lună, DSVSA Argeş controlează unităţile de producţie şi cele comerciale din judeţ. Am verificat, printre altele, restaurante, bufete, abatoare, şcoli, firme de prelucrare a laptelui. De asemenea, sunt verificate şi gospodăriile în care se cresc animale. Pentru neregulile găsite am aplicat 16 sancţiuni contravenţionale, dintre care 4 avertismente şi 12 amenzi, în valoare totată de 9.120 de lei. Avertismentele au fost date pentru condiţii necorespunzătoare la depozitarea produselor de panificaţie şi patiserie, respectiv produse zaharoase şi pentru documente sanitar-veterinare incomplete la vânzarea de animale în târguri", a spus Daniel Lupu.

Potrivit acestuia, trei amenzi în valoare de 1.800 lei au fost aplicate pentru ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare în vederea comercializării (cârnaţi, produse lactate, guşă de porc, pulpe pui comercializate en-detail, ce nu erau identificate corespunzător).

De asemenea, o amendă în valoare de 600 lei s-a dat pentru depozitarea lactatelor şi a ouălor în afara spaţiilor special amenajate. Şase amenzi în valoare de 4.000 lei au fost date pentru manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, mai precis lactate depozitate lângă mezeluri şi ouă, şi echipament de protecţie incomplet purtat de personalul angajat. O amendă în valoare de 2.000 lei a fost dată de inspectori pentru întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor de prelucrare, depozitare şi valorificare a produselor alimentare (depozitarea legumelor şi fructelor în camera de curăţare zarzavat). O altă amendă în valoare de 720 lei a fost dată pentru deţinerea de animale neidentificate, mai precis, existenţa în cadrul unei gospodării a 10 porci neidentificaţi, care nu erau în evidenţele medicului veterinar", a declarat Daniel Lupu, directorul DSVSA Argeş.