Braşov: Laptele consumat de elevii care au ajuns la spital nu conţine enterobacterii

Autori: Andreea Tobias , Mihaela Gradinaru 14.03.2016

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Aslimentelor (DSVSA) Braşov, dr. Dorin Enache, a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX, că analizele parţiale realizate într-un laborator acreditat din judeţul Braşov arată că laptele consumat de elevii de la şcoala nr 31 din Braşov şi de la şcoala nr. 2 din Codlea nu conţine enterobacterii, urmând ca buletinul complet de analize, atât din problele de lapte, cât şi din corn, să fie finalizate miercuri.

"Primele probe din lapte au fost preluate vineri şi au fost analizate într-un laborator acreditat din judeţul Braşov, prin metodă ultrarapidă conformă cu normele europene, iar la 24 de ore, sâmbătă s-a făcut prima citire, iar duminică cea de-a doua, care putem spune că are o acurateţe de 98%, rezultatul fiind negativ, ceea ce înseamnă că laptele nu conţine enterobacterii. Aşteptăm şi rezultatele pe metoda clasică, aceastea urmând să fie finalizate miercuri“, a spus dr. Enache.

De asemenea, tot vineri, au fost preluate probe şi din cornul consumat de elevi, precum şi de pe paiele de pe ambalaj cu care copiii beau laptele, iar la prima citire rezultatul a fost tot negativ.

"Un buletin complet de analize şi pentru lapte şi pentru corn vom avea miercuri“, a spus directorul DSVSA Braşov.

În ceea ce priveşte depozitarea produselor destinate elevilor, dr. Dorin Enache a spus că reprezentanţii celor două şcoli nu pot fi traşi la răspundere deoarece produsele erau depozitate corect.

"Produsele erau toate în termen de valabilitate, erau depozitate corect, amblajul nu era deteriorat, şi nici la Braşov, nici la Codlea nu avem ce reproşa şcolilor“, a adăugat sursa citată.

Laptele distribuit către cele două şcoli provine de la acelaşi producător, din judeţul Suceava, iar cornurile din judeţul Prahova, dar din loturi diferite.

Vineri, 23 de copii de la Şcoala Generală nr. 31 din Braşov şi patru de la Şcoala Generală nr. 2 din Codlea au ajuns la spital, după ce au consumat lapte şi corn prin programul guvernamental "Laptele şi cornul“, acuzând dureri abdominale, greţuri şi vărsături.