Amazon face primii paşi spre dezvoltarea unei reţele de transport aeriană

Autor: Ştefan Deleanu 14.03.2016

Amazon.com Inc. a închiriat 20 de avioane Boeing Co.767 de la Air Transport Services Group, în dorinţa de a îşi diversifica şi mai mult reţeaua de livrări care momentan se află în stadiu incipient, dorind să pună la punct o reţea globală. Acest demers îi va da companiei Amazon un control de aproximativ 15% asupra livrarilor pe care le face anual, potrivit analistului Jack Atkins.

Acesta este unul dintre multiplii paşi pe care gigantul retailer online îl face pentru a reduce costurile aferente transportului, dar şi pentru a nu mai depinde de serviciile altor companii în ce priveşte livrarea bunurilor comercializate de aceştia. Amazon deja a început în a-şi forma o reţea de curier care să opereze în marile oraşe, acompaniată de cladirea unor noi depozite aferente structurilor.

Amazon a dezvoltat platforma Prime, care în schimbul a 99 de dolari pe an, livrează în termen de două zile colete fără a percepe alte tarife de livrare. Un alt program de livrări dezvoltat de Amazon este Prime Now, care promite să livreze colete în aproximativ o oră, desfăşurându-se în cele mai mari oraşe.

Prime este estimat la avea 54 de milioane de membri, care pot însemna 5 miliarde de dolari în venituri provenite din abonamentele aferente, potrivit MarketWatch.

Aceste demersuri vin în urma unor planificari pe care Amazon le face de ani de zile pentru a intra într-o piaţă ce este evaluată la aproximativ 400 miliarde de dolari, iar în 2015 compania a avut 5 miliarde de dolari costuri, numai din serviciile pe care le-a plătit pentru livrări.

Un motiv care a stat la baza luării unei astfel de decizii în direcţia dezvoltări reţelei de transport aerian au fost problemele pe care le-au întâmpinat în perioada sărbătorilor. În timpul sărbătorilor de Crăciun din 2013, multe dintre colete au întârziat, Amazon a dat atunci vina pe transportatorii cu care avea atunci contracte şi au returnat banii celor ce au fost păgubiţi în această privinţă.