Profitul Dunca Expediţii s-a înjumătăţit. „Statul nu are grijă de soldaţii lui conştiincioşi“

Autor: Mihaela Pascari 15.03.2016

Romeo Dunca, acţionar al companiei de transport de marfă Dunca Expediţii, una dintre cele mai mari de pe piaţa locală, cu afaceri de 37,8 de milioane de euro anul trecut, în scădere cu 10% faţă de anul pre­cedent, spune că obiectivul pen­tru acest an este să crească profitul companiei la nivelul celui din 2014.

„Supraaciza ne-a mâncat din profit anul trecut, mai avem de primit de la stat 1,1 milioane de lei (250.000 de euro) de anul trecut. Statul nu ne lasă să creştem profitul, nu are grijă de  soldaţii lui conştiincioşi, ci îi batjocoreşte“, a declarat pentru ZF Romeo Dunca, şeful companiei de transport.

Transportatorii plătesc de la 1 apri­lie 2014 o acciză suplimentară de 7 eu­ro­cenţi pe litrul de benzină şi motorină, pe care omul de afaceri o descria anul trecut ca fiind „cea mai împovărătoare taxă“.

Ulterior, s-a decis retur­narea către transportatorii rutieri a 4 eurocenţi din această taxă. Compania lui Romeo Dunca trans­portă marfă în străinătate cu 420 de camioane.

Aceeaşi problemă era reclamată anul trecut de Ion Lazăr, proprietarul Grupului Lazăr, cel mai mare transportator român de pe piaţa locală. Acesta spunea că are de încasat 140.000 de euro bani de acciză pentru trei trimestre.

Dunca Expediţii avea în 2014 un profit net de 2 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Transportatorul Dunca are contracte cu cli­enţi din domeniul auto şi al produselor de larg consum. 

Printre clienţii Dunca Ex­pe­diţii se numără Auto­mo­bile Dacia, Michelin, Linde Gaz şi alţii.

„Am transportat mai multă marfă pentru clienţii din domeniul pro­duselor de larg con­sum şi automo­tive şi mai puţină pentru cei din con­strucţii. Por­to­fo­liul de clienţi este neschimbat.“

În ultimii ani Dunca Expediţii şi-a crescut constant businessul. De la un nivel de 29,4 milioane de euro cifră de afaceri şi pierderi de 1,5 milioane de euro în 2007 compania a ajuns la afaceri de 42 mil. euro.

Antreprenorul Romeo Dunca are pe lângă afacerea în transporturi, businessuri în sectorul imobiliar, dar plănuieşte investiţii şi în turism, în dezvoltarea unui telescaun în Muntele Mic. „Încă nu am demarat acest pro­iect, aşteptăm autorizaţiile“.

Pe piaţa de transport mărfuri pe calea rutieră mai activează jucători pre­cum Dumagas Transport, Waberer’s România şi alte companii. Piaţa transporturilor rutiere de mărfuri se ridică la circa 5-6 mld. euro, potrivit datelor din piaţă. Cifra de afaceri a celor mai mari 10 companii de trans­port mărfuri de pe piaţa locală a fost de 580 mil. euro în 2014, potrivit datelor Ministerului Finanţelor centralizate de ZF.