Nemţii au cucerit şi piaţa de asigurări de sănătate din România

Autor: Anelis Baciu 15.03.2016

Aproximativ jumătate din piaţa locală de asigurări de sănătate cu o valoare anuală de 100 mil. lei este în „mâinile nemţilor“, în condiţiile în care cei mai mari doi jucători pe segementul poliţelor de sănătate sunt Signal Iduna şi Allianz-Ţiriac. Dacă Allianz a dezvoltat businessul cu asi­gurări odată cu creşterea pieţei, Signal Iduna a venit în România cu intenţia de a se con­centra pe vânzarea de poliţe de sănătate.

Focusarea pe o nişă atât de îngus­tă aşa cum este cea a asigurărilor de sănătate nu a permis o dezvoltare am­plă Signal Iduna, care deşi este cea mai mare com­panie pe segmentul po­liţelor de sănătate are afa­ceri anuale de numai 30 de milioane de lei.

Pe lângă Signal Iduna şi Allianz, printre jucă­torii activi în piaţa din piaţă se numără şi Omniasig şi BCR Viaţă, ambii deţinuţi de grupul austriac Vienna In­su­rance Group (VIG).

Piaţa locală de asi­gurări de sănă­tate a cres­cut de trei ori din 2008 în­coa­ce, încasările compa­niilor ajun­gând la peste 100 de milioane de lei (24 mil. euro) anul trecut. În pofida ritmului de creştere însă asigurările de sănătate sunt în continuare departe de potenţial.

Poliţele de sănătate vândute de asigurătorii locali includ în principal consultaţii, analize şi investigaţii medicale, partea de spi­talizare şi interventii chirur­gi­ca­le, deşi disponibilă în porto­fo­liu, neregăsindu-se întotdeauna prin­tre beneficiile achiziţionate de clienţi. O serie de companii de asi­gurări au afirmat că intenţionează să mizeze mai mult pe asigurările de să­nătate, pe care le văd ca una din prin­cipale­le surse de creştere ale busi­nes­surilor în perioada următoare.