Grupul Electrica majorează cu 20% dividendele

Autor: Roxana Pricop 16.03.2016
Conducerea grupului de distri­buţie a energiei Electrica (EL) a propus plata unui dividend brut de 0,86 lei/acţiune din profitul raportat anul trecut, cu circa 20% peste distribuţia făcută de companie în 2015.

La cotaţia de luni a acţiunii EL, dividendul propus aduce un randament de circa 7%. Valoarea totală brută a dividendelor este de 291,5 milioane de lei, reprezentând 60% din profitul net consolidat raportat de Electrica în 2015. Data de înregistrare pentru încasarea dividen­delor este 12 iulie, iar data plăţii a fost fixată pentru 18 iulie.

Alături de anunţul dividendelor, Elec­trica a publicat luni 14 martie şi re­zul­tatele financiare consolidate pentru anul 2015. Veniturile companiei au ra­portat un avans de 9%, până la 5,5 mi­liarde de lei. Pe segmente de acti­vitate, încasările grupului din distribuţie au avansat cu 5,6% anul trecut, până la 2,6 mi­liarde de lei. Segmentul de distri­buţie este cel mai profitabil pentru Electrica.

„Creşterea veniturilor, alături de scăderea costurilor cu energie achi­ziţionată pentru acoperirea pier­derilor de reţea, precum şi îmbună­tăţirea costurilor cu angajaţii şi alte cheltuieli operaţionale au condus la o creştere cu 15% a profitului operaţional până la 809 milioane de lei“, spune conducerea com­paniei în raportul anual.

Din activitatea de furnizare, Elec­trica a încasat venituri de 4,14 miliarde de lei (excluzând certificatele verzi), în creştere cu 7,3% în 2015. Profitul ope­raţional la nivel de furnizare s-a redus cu aproape 30%, până la 165 milioane de lei, având în vedere că în anul 2014 rezultatul operaţional a fost influenţat de achiziţia energiei electrice la un preţ redus pe tot parcursul anului.

Cheltuielile companiei cu energia electrică au crescut cu 15% anul trecut, până la 2,7 miliarde de lei, ca urmare a creşterii cantităţii de energie furnizată.

Costul cu achiziţia de energie electrică reprezintă principalul cost pentru grup, cu o pondere de aproape 50% din venituri anul trecut.

Profitul net consolidat al grupului a fost de 482 milioane de lei în 2015, în creştere cu aproape 17%.

Acţiunile EL au stagnat în şedinţa de marţi, tranzacţionându-se la o cotaţie de 12,4 lei/unitate.