Top 500 cei mai mari exportatori. Dependenţa de sectorul auto creşte. Doar doi antreprenori în top 100

Autor: Dana Ciriperu 16.03.2016

Cei mai mari 500 de exportatori au avut anul trecut o pondere de aproape 75% în totalul livrărilor externe, respectiv 40 mld. euro. Pe lângă aceste companii, în proporţie de 90% multinaţionale, mai sunt în jur de 21.500 de firme care trimit pe pieţele externe bunuri de aproape 15 mld. euro – acesta este teritoriul antreprenorilor români.

Automobile Dacia, Rom­pe­trol Rafinare şi o repre­zen­tanţă a grupului Honeywell au fost anul trecut cei mai mari trei exportatori din eco­nomia locală, primii doi păstrându-şi poziţiile, în timp ce producătorul american a trimis pe poziţia a patra fabrica de la Craiova con­tro­lată de Ford, potrivit datelor transmise de INS la solicitarea ZF.

Sectorul auto domină autoritar top 10 cei mai mari exportatori, companii care au livrat anul trecut produse cu o valoare estimată de ZF la 9,7 mld. euro. INS arată că top 10 ex­por­ta­tori au o pondere de 17,8% în total, fără a pre­ciza însă valorile. Surpriza anului 2015 a fost ieşirea din top 10 a două companii petroliere de top (OMV Petrom şi rafinăria Lukoil) şi intrarea pentru prima dată în ultimii ani a unui pro­du­cător de ţigarete între cele mai mari zece com­panii exportatoare.