Economia în 2016. Construcţiile încep anul cu plus după o creştere de 10% în 2015

Autor: Iulian Anghel 16.03.2016

Lucrările de construcţii au început anul pe plus crescând în ianuarie cu 6,7% (serie brută) faţă de ianuarie precedent. Cel mai lovit sector în criză începe promiţător după o revenire în 2015, când a înregistrat un avans de 10,4%.



Datele despre evoluţia construcţiilor au venit la doar o zi după cele care privesc industria, un alt sector important al economiei care a început însă anul cu minus, subliniind tendinţa de scădere înregistrată în a doua parte a anului trecut.

Perioada mai puţin fastă a industriei este legată direct de reducerea expor­turilor care au scăzut şi ele în ianuarie, în vreme ce importurile au accelerat.

Într-o ţară care se teme de majo­rarea consumului şi admite că trebuie să se concentreze pe extinderea ofertei interne, a investiţiilor şi a exporturilor, scăderea industriei şi a exporturilor nu sunt veşti bune.

Construcţiile care au contribuit anul trecut cu 7,4% la PIB se simt însă bine, dar revenirea vine după nişte ani în care ele s-au prăbuşit, practic, la acest lucru contribuind şi reducerea investiţiilor statului (cheltuielile de capital).

Sectorul construcţiilor a pierdut din 2008 încoace 250.000 de locuri de muncă, revenindu-şi începând de anul trecut, când a adus PIB-ului 53 de miliarde de lei, cu 11 miliarde de lei peste anul 2014. Dacă în 2014 contribuţia sectorului la creşterea economică a fost nulă, anul trecut construcţiile au adus 0,6% la creşterea economică anuală de 3,7%.

Oamenii din domeniu spun că cifrele înregistrare de statistici se văd în teren, cea mai vizibilă creştere fiind, după cum a spus Mihai Rohan, preşedintele CIROM (patronatul din industria cimentului şi a altor produse minerale pentru construcţii din România), la ciment şi betoane, dar şi alte materiale de construcţie.

Producţia de ciment a fost în 2015 cu aproape 11% mai mare ca în 2014, iar la alte materiale de construcţii creşterea a fost de 8 – 14%.

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat, spun reprezentanţii sectorului, cu lucrările inginereşti (lucrările de infrastructură), unde banii vin în parte de la buget, fiind vorba despre lucrări majore de infrastructură.

Totuşi, anul trecut construcţiile in­ginereşti au avansat cu 20%, o creştere ce pare foarte mare, dar care trebuie corelată cu prăbuşirea din anii anteriori.

În decembrie anul trecut, bugetul a făcut un efort major şi a cheltuit pe investiţii 15 miliarde de lei (2% din PIB) peste venituri, bani care s-au dus în investiţii (lucrări de infrastructură) şi, astfel, anul a fost salvat parţial din acest punct de vedere.

În prima lună din an construcţiile inginereşti au avansat, an/an, cu 3,9% serie brută (15,8% serie ajustată), în vreme ce construcţiile rezidenţiale au avut un plus de 11,4%, iar clădirile nerezidenţiale unul de 8,2%.

Potrivit datelor publicate ieri de Statistică, volumul lucrărilor de construcţii a crescut în prima lună a anului, ca serie brută, cu 6,7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate cu 8,8%.

Pe elemente de structură au avut loc creşteri la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 28,7% şi la lucrările de construcţii noi cu 1,5%. Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 1,2%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, au fost raportate creşteri la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 19,1%, lucrările de reparaţii capitale cu 11,1% şi la lucrările de construcţii noi cu 2,2%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 18,7%, la construcţiile inginereşti cu 15,8% şi la clădirile nerezidenţiale cu 5,5%.