International Insurance Consortium vrea să preia Carpatica Asig

Autor: Claudia Medrega 17.03.2016

International Insurance Consortium (IIC) din Olanda a ajuns la o înţelegere cu proprietarii companiei de asigurări Carpatica Asig, aflată în procedură de rezoluţie sub administrarea Fondului de Garantare a Asiguraţilor, fondul de investiţii olandez urmând să preia asigurătorul român. Tranzacţia este însă condiţionată de avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

„International Insurance Consortium, o companie cu sediul în Olanda concentrată pe companiile de asigurări din Europa de Est şi Sud-Est, a semnat o înţelegere cu proprietarii companiei de asigurări Carpatica Asig privind transferul a 100% din acţiunile Carpatica Asig către IIC. IIC crede în potenţialul de creştere al companiei şi al pieţei româneşti în general. Intenţia este de a parafa tranzacţia înainte de venirea verii, în funcţie de aprobarea reglementatorului“,  a transmis fondul International Insurance Consortium.

Jacob Westerlaken, managing director of IIC, exprimă intenţia de a capitaliza adecvat compania după primirea tuturor aprobărilor necesare. În primăvara lui 2014 compania a fost pusă în redresare financiară de ASF, pentru ca la începutul acestui an să fie aplicată procedura de rezoluţie. Carpatica Asig a eşuat iniţial să atragă un investitor în acţionariat în termenul dat de ASF şi de aceea a intrat în rezoluţie.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor a devenit noul administrator temporar al Carpatica Asig după ce consiliul ASF a decis sancţionarea membrilor consiliului de administraţie şi ai conducerii executive a societăţii cu retragerea aprobării. Curtea de Apel Bucureşti a decis ca omul de afaceri Ilie Carabulea să fie condamnat la o pedeapsă de şase ani şi jumătate în dosarul „Carpatica Asig“, decizia nefiind definitivă, potrivit Mediafax.

Carpatica Asig cu afaceri de circa 500 mil. lei anual în special pe segmentul RCA este controlată de Ilie Carabulea prin intermediul a două companii - Atlassib şi Transcar.