Vestea bună: americanii vor majora dobânzile mai lent. Vestea proastă: creşterea economică încetineşte

Autor: CătăIina Apostoiu 17.03.2016

În timp ce în decembrie Fed-ul anticipa patru majorări de rate în 2016, noile estimări lansate au redus numărul majorărilor la două.



Pieţele bursiere din întreaga lume au înregistrat scăderi ieri, iar dolarul american a continuat să se deprecieze după ce banca centrală a Statelor Unite (Fed) a semnalat un ritm mai lent al majorărilor de dobânzi în SUA şi a prezentat o perspectivă prudentă cu privire la evoluţia economiei mondiale, potrivit Wall Street Journal.

Fed a menţinut ratele dobânzii neschimbate miercuri şi şi-a redus considerabil aşteptările privitoare la noi majorări. În timp ce în decembrie Fed anticipa patru majorări de rate în 2016, noile estimări lansate au redus numărul majorărilor la două. Oficialii Fed şi-au redus în acelaşi timp şi proiecţiile de creştere economică şi inflaţie, scrie CNBC. Pentru 2017, Fed anticipează doar două majorări de dobânzi. Actuala ţintă de rate ale dobânzii este 0,25-0,5%, iar oficialii Fed estimaseră în decembrie că nivelul de sus va urca la 1,4% până la sfârşitul acestui an.

Indicele bursier european Stoxx Europe 600 pierduse 1,5% joi după-amiază, în condiţiile în care acţiunile bancare şi-au continuat declinul recent, iar potrivit unor date recente excedentul comercial al zonei euro a înregistrat o scădere în ianuarie.

Acţiunile exportatorilor europeni au scăzut de asemenea după ce moneda unică europeană s-a apreciat cu 1% în raport cu dolarul până la peste 1,12.

Indicele WSJ pe dolar a atins cel mai scăzut nivel din luna octombrie în urma anunţului Fed.

Dolarul mai slab a împins în sus preţurile unor materii prime ca petrolul şi cuprul. Acţiunile companiilor euro­pene de minerit au avansat cu peste 3%, iar preţul petrolului Brent a avansat cu 1,6% până la 40,96 dolari pe baril.

Totuşi, perspectivele mai sumbre ale băncii centrale americane asupra eco­nomiei americane şi temerile pri­vitoare la creşterea economică la nivel mondial i-au pus pe investitori în gardă. Oficialii Fed se aşteaptă ca economia să avanseze cu 2,2% în 2016, cu 0,2% mai puţin faţă de proiecţiile lansate în decembrie.

Proiecţia pe 2017 a fost de asemenea redusă, de la 2,2% la 2,1%.

„Încrederea investitorilor este încă foarte scăzută“, afirmă Dennis Jose, strateg la Barclays.

Aurul a avansat cu aproape 3,3% la 1.270 dolari pe uncie, impulsionat de deprecierea dolarului şi perspectiva unor rate mai scăzute.

În declaraţia lansată după şedinţa de politică monetară, comitetul Fed a menţionat „evoluţii globale şi financiare care continuă să creeze riscuri“, limbajul contrastând cu cel al declaraţiei din luna decembrie, în care comitetul afirma că doar „monitorizează îndeaproape“ condiţiile respective, potrivit CNBC.

Comitetul Fed anticipează „o creştere moderată“ a cheltuielilor gospodăriilor, în timp ce sectorul rezidenţial „a continuat trendul de îmbunătăţire“.

„Fed-ul încă întrevede un viitor cu creştere lentă, inflaţie redusă. Marea concluzie este că Fed-ul se ajustează la economia mondială. Pieţele au făcut deja acest lucru. Este greu ca ratele noastre să urce prea mult atunci când acestea sunt negative în restul lumii“, afirmă Kathy Jones, strateg la Charles Schwab.

Comitetul Fed se arată în acelaşi timp încrezător că inflaţia va gravita către ţinta de 2%, fiind acum mai scăzută în mare parte din cauza declinului preţurilor la energie.

Cel puţin din punct de vedere al proiecţiilor economice prudenţa Fed a depăşit aşteptările Wall Street-ului, unii observatorii Fed neaşteptându-se la o majorare de rate, dar anticipând un alt gen de limbaj cu privire la rate având în vedere îmbunătăţirea recentă a datelor economice.

Cifrele privitoare la rata şomajului şi sectorul rezidenţial continuă să se îmbunătăţească, în timp ce PIB-ul ar putea ajunge la peste 2%, după un avans de 1% în trimestrul patru al anului trecut.

După mai mult de şapte ani de rate zero şi peste nouă ani de la ultima majorare de dobânzi, comitetul Fed a decis o majorare de un sfert de punct în decembrie. La scurt timp după aceea, condiţiile financiare s-au deteriorate, strategii Fed luând din acest motiv o pauză. Totuşi, ultima lună a adus o redresare, cu un rally puternic al acţiunilor şi o creştere a randamentelor obligaţiunilor guvernamentale.