Scenariul incredibil pentru Băsescu: să unească Moldova cu România din poziţia de preşedinte al Moldovei

Autor: Cătălina Mănoiu 18.03.2016

"A fost depusă (cererea pentru obţinerea cetăţeniei-n.r.), pe data de 8 martie, de către domnul şi doamna Băsescu. Cererea este în proces de avizare la mai multe instituţii ale statului, iar după ce instituţiile vor da avizul urmează ca preşedintele Republicii Moldova să ia decizia de acordare", a declarat, pentru MEDIAFAX, Ana Samson, consultant principal pentru relaţii publice al Preşedinţiei Republicii Moldova.

Ana Samson a afirmat că termenul legal pentru avizarea cererilor de cetăţenie este de un an de zile, însă, dacă avizele vor fi primite mai devreme termenul va fi mai scurt.

"În termen legal este vorba despre un termen de un an de zile, dar sigur că în momentul în care instituţiile vor aviza mai rapid această cerere, preşedintele va lua cererea mai devreme", a spus Ana Samson.

Potrivit unor surse, experienţa anterioară a instituţiilor de la Chişinău arată că cererile ar putea fi avizate chiar şi într-un termen de trei sau patru luni de zile.

R.Moldova probabil vrea să organizeze referendum pe tema alegerii preşedintelui prin vot direct

"După o serie de consultări cu membri ai majorităţii parlamentare, am ajuns la concluzia că poate fi organizat un referendum pentru aprobarea alegerii preşedintelui prin vot direct. Voi propune această idee la viitoarea şedinţă a Parlamentului", a declarat Andrian Candu, citat de agenţia Tass. În prezent, preşedintele Republicii Moldova este ales de către Parlament, dar mişcarea civică proeuropeană Platforma Demnitate şi Adevăr şi formaţiunile proruse Partidul Nostru şi Partidul Socialiştilor cer ca şeful statului să fie ales prin sufragiu direct. Pe de altă parte, Andrian Candu a respins solicitarea privind dizolvarea Parlamentului şi organizarea de alegeri parlamentare anticipate.