Cele cinci evenimente care au marcat săptămâna. Banca Transilvania oferă dividende în numerar pentru a doua oară în istoria băncii, Dacia are un nou director general, o nouă stea se ridică în politica germană

Autor: Ştefan Stan 19.03.2016

Ziarul Financiar vă prezintă la fiecare sfârşit de săptămână cele mai importante evenimente, tranzacţiile, mişcările şi deciziile care au avut un impact deosebit asupra economiei din România.

 

 

Frauke Petry, noul star al politicii, începe să câştige teren într-o Germanie dezbinată. La fel ca şi Angela Merkel, noul lider - mult mai tânăr (40 de ani), dar cu un slogan politic ucigător: „Păziţi graniţele“ - vine din Europa de Est

Din frustrările create de criza imigranţilor îşi trage energie un nou li­der politic german, o figură tânără şi zâm­bitoare care vorbeşte deschis despre împuşcarea noilor veniţi şi aduce o alternativă periculoasă pentru curentele politice tradiţionale: populismul şi ideile de dreapta.

Angela Merkel conduce Germania de un deceniu, cu pragmatism, adesea ghidându-se prudent în funcţie de ce spune poporul, iar realizările econo­mice, cel puţin pe hârtie, nu-i pot fi puse la îndoială: creştere economică, şomaj la nivel minim, rezerve record, datorii noi aproape zero.

Merkel este şi liderul politic de necontestat al zonei euro şi cel mai puternic politician din Europa.

Însă puţini politicieni europeni au rezistat atât de mult la putere, chiar şi în vremuri liniştite, iar acum în Germania numai linişte nu este. Criza refugiaţilor este pe cale să creeze o furtună politică, iar din aceste turbulenţe îşi trage energie Frauke Petry, noul lider al unui partid tânăr, Alternativa pentru Germania (AfD).

Duminică s-au auzit primele tunete: voturile locale din trei landuri, unul din est şi celelalte din vest, alegeri ce reprezintă punctul culminat al unui interval de şapte luni care a început euforic, cu Merkel deschizând larg por­ţile imigranţilor din regiuni devastate de războaie. Euforia s-a transformat în frustrare şi isterie pe măsură ce numărul imigranţilor veniţi în Germania a crescut la câteva sute de mii. Marşurile antirefugiaţi şi atacurile asupra cen-trelor de cazare pentru imigranţi au devenit ceva obişnuit. Presa germană a descris alegerile de ieri ca un refe­rendum despre criza refugiaţilor.

 

fD a atras multă atenţie din partea presei datorită atitudinii dure faţă de imigranţi adoptate, o schimbare predic­tibilă faţă de obiectivele antieuro ori­ginale, scrie MarketWatch. Schim­barea a venit sub ghidajul lui Frauke Petry, a cărei imagine Der Spiegel a pus-o pe coperta sa cu titlul „Predicatorii urii“.

Într-un comentariu care a amintit de discursurile xenofobe ale lui Donald Trump, candidat la preşedinţia SUA, Petry a declarat în acest an pentru un ziar german că s-ar putea să fie necesar ca trupele de grăniceri „să folosească arme de foc“ pentru a-i împiedica pe imigranţi să treacă ilegal graniţele.

La fel ca Merkel, Petry a crescut în Germania de Est, dar la cei 40 de ani ai săi reprezintă o generaţie mai tânără. Merkel are 61 de ani. La fel ca Merkel, Petry a studiat chimia. Obiectivul ei este să-şi aducă partidul în Bundestag anul viitor şi în guvern în 2021.

Banca Transilvania cumpără Casa de Investiţii Capital Partners, cea mai mare firmă independentă de consultanţă în fuziuni şi achiziţii şi finanţare corporativă din România
 

Banca Transilvania a anunţat astăzi achiziţia Casei de Investiţii Capital Parteners, cea mai mare firmă independentă de fuziuni şi achiziţii şi de finanţări corporative din România, prin compania sa de brokeraj pe bursă BT Securities. Tranzacţia constă în preluarea echipei şi brandului Capital Partners, astfel încât BT Securities va deveni BT Capital Parteners. Tranzacţia urmează să fie finalizată până la sfârşitul lunii martie în acest an.

BT Capital Partners va asista şi va consilia companiile pentru listarea la bursă şi pentru atragerea de noi investitori, va oferi servicii de brokeraj, consultanţă pentru fuziuni şi achiziţii, finanţare şi structurare de operaţiuni financiare complexe, cercetare de piaţă şi consultanţă pentru management strategic. 

Horia Ciorcilă, preşedintele Banca Transilvania, a declarat: ”Intrarea Banca Transilvania Financial Group pe piaţa Investment Banking-ului este o piatră de hotar pentru evoluţia noastră, în condiţiile în care consolidează gama noastră de produse şi servicii furnizate pentru clienţii mari. BT Capital Partners va oferi servicii financiare specializate de top complementare cu produsele bancare. Intenţia noastră este de a combina platforma şi experienţa BT Securities şi cea a diviziei de corporate din cadrul băncii cu expertiza Capital Partners în investment banking, pentru a profita de oportunităţile de piaţă în creştere de pe plan local”. 

Doru Lionăchestu, partener principal şi preşedinte al Capital Partners, a adăugat: ”BT Capital Partners se va focusa pe companii româneşti cu potenţial de investiţii şi va contribui la consolidarea celui mai puternic pol financiar cu capital românesc”. 

Capital Partners, o companie fondată de Doru Lionchescu şi alţi parteneri în urmă cu 10 ani, a fost consultant pentru tranzacţii în valoare de peste 2 mld. euro. Compania este membru exclusiv în România al M&A International, cea mai importantă alianţă internaţională de specialişti îndependenţi în fuziuni şi achiziţii. 

BT Securities, în cei 15 ani de activitate, a fost implicată în oferte primare şi secundare de acţiuni şi bonduri municipale şi corporative. 

Capital Partners realizează împreună cu Ziarul FInanciar de 10 ani Topul celor mai valoroase companii din România, un demers unic în România şi în regiune de evaluare a celor mai mari companii locale. 

Doru Lionăchescu va fi prezent astăzi la ZF Live de la ora 12:00 pentru a anunţa în vorbi despre această tranzacţie. 

​Banca Transilvania propune acţiuni gratuite şi dividende de jumătate din profitul băncii. Este pentru a doua oară în ultimii 20 de ani din istoria BT când banca acordă dividende în numerar
 

Banca Transilvania propune dividende de 1,2 miliarde de lei acţionarilor, adică jumătate din profit băncii, şi alocare de acţiuni gratuite în valoare de 620 milioane de lei. Este pentru a doua oară în ultimii 20 de ani din istoria BT când banca acordă dividende în numerar. Hotărârea are la bază atât rezultatele pozitive ale Băncii Transilvania din 2015, precum şi surplusul de capital BT.

Dividendul brut/acţiune va fi de 0,39 lei.

„Banca Transilvania are un surplus de capital care, în condiţiile unei abordări prudente şi responsabile, va permite obţinerea unor randamente bune. Dincolo de acordarea acestui dividend excepţional, BT va continua să investească în finanţarea creşterii prin reinvestirea profitului. Banca are planuri mari şi intră într-o nouă etapă de dezvoltare, consolidându-se ca platformă pentru finanţarea economiei -începând cu persoanele fizice, până la companiile mari”, a afirmat Ömer Tetik, directorul general al băncii.

Banca Transilvania a acordat o singură dată dividende în numerar, în valoare de 50 milioane lei, în anul 2009, urmând o politică de reinvestire a profitului pentru asigurarea creşterii durabile. În acelaşi timp,în anii de criză, în perioada 2008 – 2015, banca a fost unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, plătind taxe şi impozite directe şi indirecte de 2,7 miliarde lei. Pe măsura rezultatelor unice din 2015, datorate consolidării businessului BT, propunem acordarea de dividende pentru toţi cei aproape 28.000 de acţionari BT, cu mulţumiri pentru încrederea acordată, spune Horia Ciorcilă, preşedintele CA al BT.

Dolarul se prăbuşeşte şi pe piaţa românească după ce moneda americană s-a depreciat în faţa euro la cel mai scăzut nivel din februarie
 
 

Dolarul american s-a depreciat joi în faţa euro la 1,13 dolari pentru un euro pe interbancar, după ce Rezerva Federală a SUA (Fed), cea mai puternică bancă centrală din lume, a avut aseară un ton precaut în urma şedinţei de politică monetară. Ieri, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat o paritate de 1,10 dolari pentru un euro.

Astfel, moneda americană a pierdut teren în faţa euro ceea ce s-a reflectat şi pe piaţa locală.

Dolarul american s-a depreciat cu 2% în faţa leului la cursul BNR şi a intrat sub pragul de 4 lei pentru prima oară din februarie încoace. BNR afişa o referinţă de 3,95 de lei. Pe de altă parte, BNR a anunţat o paritate pentru un euro de 4,47 de lei.

Cea mai mare companie din România intră pe mâna managerului cu numărul şase. Tot un francez
 

În ultimii 15 ani, Dacia, producătorul de maşini din Mioveni, a devenit cea mai mare companie din România, detronând OMV Petrom SA. Afacerile Automobile Dacia au crescut de 18 ori de la începutul anului 2000 şi până în 2014, de la 230 mil. euro la peste 4,2 mld. euro.

În era franceză Renault, producătorul de automobile Dacia a fost proiect de management pentru cinci directori generali. Singurul român care a stat la cârma uzinei din Mioveni a fost Constantin Stroe, cel care şi astăzi este unul dintre oamenii-cheie ai businessului Renault în România, fiind membru în consiliul de administraţie al Automobile Dacia.

După el, grupul a adus la conducerea Dacia doar manageri francezi, potrivit datelor centralizate de ZF, iar din aprilie noul şef al uzinei din Mioveni va fi tot un francez, Yves Caracatzanis. Astfel, pro­ducătorul de maşini care a ajuns să deţină prima poziţie în topul celor mai mari companii din România şi care este şi cel mai mare exportator de pe piaţa locală, ajunge în 2016 la directorul general cu numărul şase sub acţionariat francez.