Noua înţelegere dintre Turcia şi Uniunea Europeană ridică deja semne de întrebare

Ziarul Financiar 19.03.2016

Operaţiunea, care va consta în mutarea unui număr mare de oameni, va reprezenta o provocare masivă din punct de vedere logistic, şi deja a fost denunţată ca nepractică şi suspectă din punct de vedere legal.

Refugiaţii sirieni care ajung în Grecia vor fi trimişi înapoi în Turcia, iar alţii vor fi trimişi din taberele turceşti în Europa, într-o înţelegere care riscă să fie copleşită de numărul mare de migranţi.

Lupta Greciei pentru a procesa aplicaţiile de azi, precum şi cea a traficanţilor care ar putea găsi o altă cale înspre Europa sunt principalele obstacole în calea ajungerii la o înţelegere.

Eşecul în a ţine sub control fluxul de refugiaţi ar pune sub semnul întrebării stabilitatea Uniunii Europene şi a zonei de liberă circulaţie şi va pune şi mai multă presiune pe statele care sunt deja asaltate de un val de sentiment populist venit în urma politicilor anti-imigraţie.

"Nu îmi fac iluzii că nu vom avea probleme în viitor în legătură cu înţelegerea de astăzi. Sunt provocări logistice enorme cărora trebuie să ne adresăm. Cred totuşi că am ajuns la un acord ireversibil", a spus cancelarul german Angela Merkel.