Douăzeci de producători de mobilă şi-au făcut loc în topul celor mai mari exportatori din economie

Autor: Corina Mirea 21.03.2016
Douăzeci de producători de mobilă şi-au făcut loc în topul celor mai mari exportatori din economie.
 
De pe o piaţă locală unde anual ies din liniile de fabricaţie produse de mobilier în valoare de peste 2 mld. euro, la export, com­paniile de profil trimit aproape 85% din ceea ce produc. Aramis din Baia Mare, deţinut de antreprenorii Marius Şelescu şi Vladimir-Mihai Iacob, Ecolor din Cluj, Taparo şi Italsofa (tot din Maramureş) sau PGS Sofa din Bihor rămân producătorii de mobilă de pe plan local care trimit cea mai mare parte a producţiei pe alte pieţe, intrând astfel în prima ju­mătate a celor mai mari 500 de ex­por­tatori ai Româ­niei, potrivit datelor centralizate de ZF, pe baza informaţiilor transmise de Insti­tutul Naţional de Statistică (INS). Anul trecut, 19 producători de mobilă s-au numărat printre cei mai mari 500 de exportatori ai României.
 
„Exporturile de mobilă au fost de 2,03 miliarde de euro anul trecut (primele 11 luni), în timp ce producţia totală s-a situat la valoarea de 2,4 miliarde de euro. Exporturile de mobilă au crescut cu 8% faţă de anul 2014, iar trendul pozitiv va continua. Companiile din industria mobilei care se numără printre cei mai mari exportatori sunt firme care s-au axat de la început pe acest concept, aceasta a fost prioritatea lor“, spune Aurica Sereny, preşe­dintele Asociaţiei Producă­torilor de Mobilă din România (APMR).
 
Exporturile au fost reţeta pe care a mizat cea mai mare parte a celor care au intrat în industria locală de mobilă cu activităţi proprii de producţie şi pariul pe care au mizat tot mai mulţi pentru a trece cu bine de perioada de criză. Chiar dacă unii jucători au decis de-a lungul timpului să intre şi în zona de retail, cu magazine proprii, industria locală de mobilă a rămas dependentă de marile companii din retailul internaţional precum IKEA sau Conforama. Potrivit informaţiilor din piaţă, Aramis este cel mai mare furnizor local al suedezilor de la IKEA, care cheltuiesc anual mai mult de 400 de milioane de euro pe produse de mobilier şi pe decoraţiuni „made in Romania“ de la peste 20 de furnizori. Aproxi­mativ 90% din rulajul com­paniei Aramis este realizat la ex­port, ceea ce înseamnă că, anual, maramureşenii de la Aramis fac exporturi de peste 100 de milioane de euro,  conform datelor ZF.