Markit fuzionează cu IHS într-o tranzacţie de 13 mld. $

Autor: CătăIina Apostoiu 22.03.2016

Două dintre cele mai mari companii de cercetare de piaţă au încheiat un acord de fuzionare, dând naştere unei companii cu o valoare de 13 miliarde de dolari, potrivit The Telegraph.

În urma acordului, firma americană îşi va transfera sediul în Marea Britanie.

Markit, care îşi are sediul în Londra, dar s-a listat pe piaţa americană în 2014, şi grupul american IHS au anunţat că alianţa le va permite o reducere de costuri de 125 milioane de dolari în decurs de trei ani.

Tranzacţia reprezintă cel mai recent pas important făcut de Markit de când businessul a fost lansat de fostul trader de obligaţiuni Lance Uggla în 2003. Uggla a transformat grupul într-un gigant de 5 miliarde de dolari şi l-a extins prin intermediul mai multor achiziţii, deşi acesta a eşuat în 2011 în încercarea de a cumpăra casa de clearing LCH Clearnet, care a devenit parte a bursei londoneze (LSE).

IHS generează cea mai mare parte a veniturilor din date legate de sectoarele energiei şi auto, în timp ce Markit se concentrează pe informaţii financiare şi este cel mai bine cunoscută pentru indicele PMI.

Jerre Stead, şeful IHS, va deveni preşedinte şi CEO al grupului până la sfârşitul anului 2017.

Noua companie se aşteaptă să-şi reducă baza de costuri cu 125 milioane de dolari şi să-şi majoreze câştigurile pe acţiune cu 20% până în 2019 prin combinarea anumitor părţi din business, reducerea cheltuielilor pe tehnologie, închiderea de birouri şi răscumpărări de acţiuni de cel puţin 2 miliarde de dolari.

Investitorii IHS vor deţine 57% din noua companie, iar cei ai Markit 43%. Aproximativ 60% din veniturile noii firme vor veni din America, în timp ce aproximativ 30% vor veni din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.