Rusia atacă NATO şi "standardele duble" ale Occidentului, după atentatele de la Bruxelles

Autor: Valentin Vidu - Mediafax 22.03.2016

"În timp ce NATO se pregăteşte să mobilizeze unităţi militare suplimentare în ţările baltice, oameni sunt aruncaţi în aer la Bruxelles, unde se află cartierul general al Alianţei" Nord-Atlantice, a declarat pentru agenţia de stat Tass Aleksei Puşkov, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus).

Puşkov a apreciat că atacurile de la Bruxelles "nu fac altceva decât să confirme cât de multă dreptate au cei care încearcă să îndrepte Uniunea Europeană (UE) către o cooperare cu Rusia în lupta împotriva terorismului".

"Cea mai mare ameninţare la adresa securităţii europene nu vine din partea Rusiei, ci a organizaţiilor teroriste internaţionale", a apreciat parlamentarul rus.

NATO "repetă într-una că principala sa sarcină este să contracareze ameninţarea rusă, dar ne este clar tuturor că cea mai mare ameninţare vine din sud", a spus Puşkov.

De asemenea, Ministerul rus de Externe a avertizat că Occidentul nu poate să-i susţină pe unii terorişti şi să nu se aştepte la atacuri din partea altora.

"În mod regretabil asistăm la rezultatele foarte triste ale politicii dublelor standarde. Este greşit să-i clasifici pe terorişti în buni şi răi", a declarat Maria Zaharovna, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, citată de Tass.

"Este foarte important să se acţioneze global, necondiţionat şi ţintit în lupta împotriva terorismului internaţional", apreciază Zaharovna.

Preşedintele rus Vladimir Putin a catalogat atacurile drept o "crimă barbară".

"Lupta împotriva răului cere cel mai înalt nivel în cooperarea internaţională", a subliniat Putin, citat într-un comunicat.

El a transmis condoleanţe atât victimelor atacurilor şi familiilor acestora, cât şi regelui Belgiei Philippe.

Rusia insistă de mult timp asupra unei cooperări internaţionale în lupta împotriva terorismului - în special în Siria, unde este aliatul-cheie al preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

- Damascul face o legătură între atentate şi susţinerea unor grupări rebele

Regimul sirian a condamnat atacurile de la Bruxelles, stabilind o legătură cu susţinerea occidentală a unor grupări armate împotriva cărora luptă.

Atacurile au fost "rezultatul inevitabil al politicilor greşite şi clemenţei faţă de terorism, cu scopul atingerii anumitor obiective politice, prin clasificarea unor gupări teroriste ca moderate", a apreciat Ministerul sirian de Externe, citat de agenţia Sana.

Diplomaţia siriană apreciază, de asemenea, că "atacurile teroriste de la Bruxelles, cele comise anterior la Paris şi în alte locuri din lume arată că terorismul nu cunoaşte frontiere".

Siria, "care sfidează terorismul (islamist sunnit extremist) takfirist de cinci ani, îşi reiterează îndemnul la eforturi internaţionale totale, veritabile, în vederea opririi statelor care-l sponsorizează şi le cere să înceteze orice formă de susţinere a acestuia, de dragul păcii şi stabilităţii regionale şi internaţionale", adaugă Damascul.