„România a ratat şansa de a ieşi din capcana politicilor prociclice“

Autor: Iulian Anghel 23.03.2016
România a ratat şi de această dată şansa de a ieşi din capcana politicilor care stimulează economia în momente de expansiune, având în vedere că, după un 2015 neutru, anii 2016 şi 2017 aduc cu ei scăderi de taxe care vor stimula economia dincolo de potenţialul ei, deşi ea este pe creştere, susţine Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank.

De câteva luni, de când au fost adoptate măsurile de reducere a fiscalităţii şi de majorare a salariilor bugetarilor, o serie de economişti critică politica de stimulare a economiei luată de administraţie, arâtând că aceasta creşte dincolo de potenţial, ceea ce va stimula importul de bunuri cu consecinţe importante asupra deficitului de cont curent al balanţei de plăţi.

„În 2015, politica a fost relativ neutră, am reuşit după mulţi ani de zile să ne apropiem de ieşirea din capcana prociclicităţii. Am avut un impuls fiscal zero, deficitul structural nu a mai crescut, iar gapul de PIB a fost uşor negativ, de 1% din PIB. Însă când am avut şansa să ieşim din această capcană apropiindu-ne de ceea ce numim politică fiscală neutră ne ducem din nou în prociclicitate“, a explicat Dumitru la Forumul pentru Dezvoltare Durabilă şi Antreprenoriat.

Economia a crescut în 2015 cu 3,7%, iar anul acesta este aşteptată o creştere de peste 4%. Este însă o creştere peste potenţial, iar aceasta va aduce dezechilibre în economie. Va aduce un dezechilibru bugetar, pentru că stimularea consumului care împinge în sus economia se face cu banii bugetului, prin majorarea deficitului. Or, în astfel de vremuri, bugetul ar fi făcut mai bine să pună bani deoparte pentru vremurile în care creşterea economică va avea de suferit. Abia atunci ar fi putut folosi banii puşi deoparte pentru a stimula reluarea creşterii, spune Dumitru.

Potrivit acestuia, în România există multă risipă, dar la fel de adevărat este că ţara se află pe ultimul loc în UE la capitolul venituri din taxe şi nu doar pentru că se fură mult, ci şi pentru că taxele sunt mici. Iar, cu taxe mici, eşti forţat să dai mai puţin la sănătate, mai puţin la educaţie, explică economistul.