Ionuţ Pătrăhău, bancher: Achiziţia Băncii Carpatica de către Nextebank a fost cea mai bună soluţie. S-ar putea să mai cumpărăm ceva

Autori: Alexandra Marcu , Claudia Medrega 23.03.2016

Discuţia nu se pune dacă vom vinde banca (rezultată în urma preluării Carpatica de către Nextebank) ci s-ar putea să fim interesaţi să mai achiziţionăm.

Achiziţia Băncii Carpatica de către Patria Bank, fostă Nextebank, a fost cea mai bună soluţie pentru banca din Sibiu, care are o lichi­ditate „excelentă“, spune Ionuţ Pătră­hău, membru în Consiliul de Adminsitraţie al Băncii Carpatica şi în board-ul Victo­riabank, o bancă din Republica Moldova.

„A fost cea mai bună soluţie pentru Car­patica. În pofida problemelor de insta­bilitate, aceasta are o lichiditate excelentă de peste 50%. Oamenii păstrează sute de mi­lioane de euro acolo“, a spus Pătrăhău la emi­siunea de business ZF Live. El a arătat că discuţiile în privinţa achiziţiei Băncii Car­patica de către Patria Bank (fostă Nexte­bank) au fost foarte delicate.

Nextebank, deţinută de fondul de in­vestiţii Axxes Capital, are o prezenţă redusă în sistemul bancar local, în condiţiile în care are o cotă de piaţă de sub 1%. Instituţia de credit are însă planuri de dezvoltare pe plan local. La jumătatea anului trecut Nextebank a achiziţionat linia de afaceri a companiei de microcreditare Patria Credit, aflată de ase­menea în portofoliul Axxes Capital. Toto­dată, la începutul acestui an Nextebank a ajuns la un acord pentru preluarea a 55% din acţiunile Băncii Comerciale Caraptica. Insti­tuţia formată în urma acestei fuziuni va ajunge la active de aproximativ un miliard de euro şi se va poziţiona pe locul 17-18 în topul băncilor locale. Nextebank şi-a schimbat denumirea în Patria Bank.