Erste: România ar putea avea cel mai mare ritm de creştere din estul Europei în 2016, dar acest lucru se realizează cu preţul relaxării fiscale şi înăspririi politicii monetare

Autor: Liviu Popescu 24.03.2016

Economia românească ar putea înregistra în 2016 cel mai ridicat ritm de creştere dintre ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE), respectiv un avans de 4,1%,  dar acest lucru se înregistrează cu preţul relaxării fiscale şi perspectivelor de înăsprire a politicii monetare. „Analizând în mod individual ţările, creşterea economică s-ar putea accelera în România (estimare pentru 2016: 4,1%) şi Serbia (1,5%), în timp ce se va menţine în linii mari la acelaşi nivel în Polonia (3,6%) şi Slovacia (3,5%)“, scriu economiştii de la grupul austriac Erste într-un raport intitulat „ECE lasă în urmă ţările BRIC (Brazilia, Rusia, India, China - n. red.)“.

„Comparativ cu pieţele emergente globale, economiile ECE se află în etape diferite ale ciclului economic, acesta fiind principalul motiv pentru care încetinirea economică la nivel global nu are acelaşi impact asupra ambelor  grupuri“, a afirmat Juraj Kotian, economist pentru ECE în cadrul Erste Group şi coautor al raportului. Perspectivele de creştere pentru ECE sunt puţin mai atenuate: intrările de fonduri UE foarte probabil vor încetini şi există semne de întrebare cu privire la cererea externă. Cu toate acestea, consumul gospodăriilor se estimează că va deveni şi mai puternic pe fondul creşterii solide a ocupării forţei de muncă şi majorării câştigului salarial real. Rata medie a şomajului din ECE a scăzut în 2015 sub 10% pentru prima dată după 2009 şi se estimează că va continua să se reducă în 2016. Având în vedere că statele ECE sunt importatoare nete de energie, scăderea înregistrată recent de preţul petrolului reprezintă un factor pozitiv de creştere pentru acestea.