Depozitele la bănci au avansat într-un an cu 9,5%, cel mai ridicat ritm de creştere din februarie 2014 încoace

Autor: Liviu Popescu 24.03.2016

Depozitele atrase de bănci de la populaţie şi companii şi-au continuat tendinţa ascendentă şi în februarie, cu un avans anual de 9,5%, la aproape 251 mld. lei.

Astfel, depo­zitele au ur­cat cu cel mai ridicat ritm din februarie 2014 încoace, potrivit date­lor agre­gate de BNR. 

„Scăderea TVA a «adus bani în bu­­zu­nare» consu­ma­torilor, prin iefti­nirea bu­nu­rilor de consum (în special pe segmentul de alimente). În con­se­cinţă, persoanele cu venituri mici au fo­losit aceşti bani pentru a cumpăra mai multe ali­mente. Cei cu venituri peste medie au făcut depozite cu aceşti bani, neavând pe ce să-i chel­tuiască pe termen scurt“, spune ana­listul economic Dragoş Cabat.

Pe de altă parte, băncile locale aveau la finele lunii februarie un sold de credite acordat populaţiei şi com­paniilor în valoare de 215 mld. lei, în creştere cu 2,4% faţă de aceeaşi pe­rioadă din 2015. Astfel, soldul cre­ditelor a înregistrat în februarie a şap­tea lună în care dinamica anuală a fost una pozitivă.

Analiştii spun că avansul rapid al  creditării de retail ar putea determina banca centrală să întărească condiţiile de creditare şi atrag atenţia că eco­nomia se poate supraîncălzi din cauza ce­rerii de consum prea mari şi a creşterii rapide a creditării de retail.