China se confruntă cu una dintre cele mai mari probleme ale lumii. Poluarea a atins cote alarmante. Galerie FOTO

Autor: Alexandra Marcu 25.03.2016

Cum ar fi dacă dimineaţa te-ai ridica din pat şi  râul din apropierea casei ar fi roşu şi ar avea un puternic miros caustic? Ai fi alarmat, nu? Pentru rezidenţii din Wenzhou, China şi milioane de alţi chinezi care locuiesc în zonele cu industrie dezvoltată, acest lucru a devenit deja normal.

În luna aprilie a anului 2015, chinezii au decis să rezolve problema cu poluarea apelor şi au implementat proiecte care se întind până în 2020, perioadă în care se presupune ca râurile să fie curăţate, iar apa să fie potabilă, scrie Business Insider.

De la râul roşu din Wenzhou, contaminat de deşeurile industriale, la  miile de peşti morţi în râul Fuhe din Wuhan, provincia Hubei şi până la scugerile de ulei din apropierea portului Dalian, din provincia Liaoning sunt doar câteva dintre exemplele de poluare masivă din China.

Mai mult de jumătate din populaţia Chinei nu are acces la apă potabilă şi aproape două treimi din populaţia rurală a ţării folosesc apa contaminată.

China găzduieşte 20% din populaţia lumii, dar în ciuda acestui fapt, ţara are doar 7 procente din apa potabilă a lumii.

Poluarea a atins un nivel atât de ridicat în anumite regiuni astfel încât mai multe specii de animale acvatice sunt în pericol. Peştii, o sursă importantă de hrană pentru anumite persoane, sunt afectaţi de acest lucru.

„Mă gândesc că în 20 de ani situaţia va fi mai critică. Guvernul trebuie să facă eforturi ca să reducă poluarea pentru a asigura un mediu sigur şi sănătos pentru următoarele generaţii”, a spus activistul de mediu Ma Jun.

Economia Chinei este a doua cea mai mare din lume şi se află într-o continuă expansiune, ceea ce înseamnă că din ce în ce mai multe companii îşi măresc producţia, sursa poluării în masă.

În 2015, Ministerul Protecţiei Mediului din China a făcut un raport în care spune că două treimi din apa de subsol şi o treime din apa de suprafaţă este nesigură pentru oameni.

278 de oraşe din China, aproape 80% din ele, nu au instalaţii de tratare a apelor uzate.

În 2013, aproape 11.000 de porci morţi au fost găsiţi plutind în Râul Huangpu de lângă Shanghai, aceştia putând  proveni de la fermele din apropiere.

Apa contaminată este legată de numeroase boli şi afecţiuni periculoase, multe din acestea fiind cronice sau chiar mortale. Apa poluată a cauzat 14% din cancerele digestive din China.

Râurile Yellow şi Yangtze sunt cele mai afectate surse de apă. Guvernul chinez consideră poluarea un act criminal care se pedepseşte cu închisoare.