Vorbitorii de limbi străine sunt asaltaţi cu oferte de joburi de către companiile multinaţionale. “Am fost surprinşi că nu sunt atât de mulţi tineri care să cunoască limba italiană, deşi pare o limbă uşoară”

Autor: Mihaela Pascari 25.03.2016

Studenţii şi proaspăt absolvenţii de facultate, vorbitori de limbi străine nordice precum daneză, olandeză, finlandeză, dar şi de limbi latine precum italiana sunt candidaţii aflaţi la mare căutare de către angajatorii de pe piată, spun reprezentanţii marilor companii care au fost prezente astăzi la târgul de joburi Angajatori de TOP din Bucureşti.

Deşi angajatorii sunt prezenţi la târg cu joburi specializate al căror pachete salariale ajung şi la 1.000 de euro, conform datelor ZF, tinerii fără experienţă sunt dispuşi să acceptă oferte de muncă cu salarii de 1.000 de lei net pe lună sau chiar internship-uri neplătite.

 “Anul acesta avem poziţii puţin mai dificil de ocupat faţă de anul trecut pentru că ne-am extins  activitatea în ţările nordice şi, din păcate, în România cunoscătorii de limbi nordice sunt puţini. Găsim greu vorbitori de limbi străine precum cea norvegiană, finlandeză, daneză, germană sau italiană. Am fost surprinşi şi că nu sunt atât de mulţi tineri care să cunoască limba italiană, deşi pare o limbă uşoară”, a spus Alina Potolea, manager comunicare în cadrul DB Schenker SSC, care a fost prezentă astazi în cadrul târgului de joburi Angajatori de TOP organizat în Capitală.

Deasemenea, Schneider Electric, companie deţinută de francezii de la Schneider, un business care activează în domeniul echipamentelor destinate sectorului energetic, au avut 17 ofete pentru vorbitorii de limbi străine, dintre care 15 în centrul de suport clienţi din Bucureşti pentru care caută vorbitori de limbi străine cu cunoştinţe tehnice şi experienţă în zona de customer support/ order management sau promovarea de produse şi servicii.

“Aceste joburi implică deţinerea de cunoştinţe tehnice şi, în anumite cazuri, şi cunoaşterea unor limbi străine la nivel avansat precum germane, maghiara, franceza, sârba sau croata. Acest eveniment ne ajută să luăm pulsul pieţei de muncă şi să identificăm care este profilul actual al candidaţilor şi nivelul lor de pregătire”, a spus Cristina Mancaş, HR Business Partner Schneider Electric România şi Republica Moldova.

Deşi, au existat şi tineri care au fost dispuşi să accepte un loc de muncă cu un salariu de 1.000 de lei, există şi candidaţi care se lasă greu convinşi de ofertele celor 100 de companii prezente la târg, care au pus la dispoziţia acestora peste 5.000 de poziţii deschise. Aceştia sunt însă tinerii cu experienţă sau cu studii specializate.

 “Am terminat două facultăţi economice si sunt la master, am experienţă în vânzări şi consultanţă, aşa că voi accepta un job numai dacă oferta va porni de la la 1.900 de lei pe lună. Iar dacă va fi şi pe unul dintre domeniile în care am experienţă aş vrea să pornesc de la 2.300 de lei pe lună”, a spus Cătălin, care a vizitat astăzi târgul de joburi.

Iar Alexandru, 21 de ani, care încă este student al facultăţii de Cibernetică din cadrul ASE, a venit la târg în căutarea unui intership cu program part-time.

“Vreau să-mi găsesc un program de internship cu program part-time, pentru ca să ajung şi la facultate. M-aş bucura să fie unul plătit măcar cu 1.000 de lei pe lună, însă dacă nu găsesc o să accept şi un internship neplătit”, a spus Alexandru.

Organizatorii târgului de joburi Angajatori de TOP, organizat la Sala Palatului din Bucureşti, aşteaptă peste 10.000 de vizitatori în cele două zile de eveniment dedicate profesioniştilor, studenţilor şi proaspăt absolvenţilor.

“Foarte mulţi angajatori îşi formează echipele, iar numărul angajărilor este în creştere faţă de anii trecuţi, lucru care se poate observa şi din creşterea cu 25 % a poziţiilor deschise, în cadrul târgului comparativ cu ediţia trecută”, a spus Cristina Carataş, project manager în cadrul Angajatori de TOP Bucureşti. Pentru cei care sunt în căutarea unui loc de muncă târgul de joburi va fi deschis şi mâine între orele 10.00 şi 17.00.