Creditele în lei pentru populaţie au crescut cu 33% în februarie, comparativ cu februarie 2015

Autor: Alina Mihai 27.03.2016

Luna februarie a adus şi o premieră a ultimilor aproape opt ani pe segmentul creditării pentru populaţie, în condiţiile în care soldul creditelor în lei l-a depăşit pe cel al împrumuturilor în valută pe acest segment. Ultima oară când acest lucru s-a întâmplat a fost în septembrie 2007, cu puţin timp înainte ca spectrul crizei să-şi facă simţită prezenţa asupra economiei locale.

În acelaşi timp, depozitele atrase de bănci de la populaţie şi companii şi-au continuat tendinţa ascendentă şi în februarie, cu un avans anual de 9,5%, la aproape 251 mld. lei. Astfel, depozitele au urcat cu cel mai ridicat ritm din februarie 2014 încoace.

„Scăderea TVA a «adus bani în buzunare» consumatorilor, prin ieftinirea bunurilor de consum (în special pe segmentul de alimente). În consecinţă, persoanele cu venituri mici au folosit aceşti bani pentru a cumpăra mai multe alimente. Cei cu venituri peste medie au făcut depozite cu aceşti bani, neavând pe ce să-i cheltuiască pe termen scurt“, spune analistul economic Dragoş Cabat.