Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari: BNR ar putea să menţină dobânda la 1,75% până la finele acestui an

Autor: Liviu Popescu 29.03.2016

Banca Naţională ar putea menţine dobânda de politică monetară la minimul istoric de 1,75% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie, programată pentru joi, 31 martie, anticipează Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari (AAFBR), o asociaţie care reuneşte peste 70 de profesionişti care activează în sectorul financiar-economic.

„Dobânda de politică monetară ar putea fi menţinută la 1,75% până la finalul acestui an şi majorată la 2,50% în anul 2017 conform celor mai mulţi participanţi la sondaj“, se arată în comunicatul AAFBR.

BNR a redus dobânda de politică monetară la minimul istoric de 1,75% în mai 2015, însă ar putea să se pregătească de înăsprirea politicii monetare în perioada următoare, în divergenţă cu Banca Centrală Europeană (BCE), care a dus dobânda de politică monetară la 0%, cel mai scăzut nivel din istorie.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi păstrate la 8% pe data de 31 martie şi reduse la 6% până în luna decembrie a acestui an. În anul 2017, rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi păstrate la 6%. Faţă de sondajul anterior desfăşurat la începutul lunii februarie se remarcă o temperare a aşteptărilor privind reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei în 2017, potrivit AAFBR.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea fi menţinute la 12% pe data de 31 martie şi reduse ulterior la 10% până în luna decembrie. Anul 2017 ar putea aduce o nouă reducere a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută la 8% până în luna decembrie, consideră analiştii AAFBR.

Dobânzile pe piaţa interbancară au scăzut mult sub rata dobânzii de politică monetară, în prezent dobânda Robor cu scadenţa la trei luni, referinţa pentru creditele de retail în lei, fiind sub 1% pe an.