Creditarea din zona euro, cel mai rapid ritm de creştere din 2011 în februarie

Autor: CătăIina Apostoiu 30.03.2016

Creditarea companiilor şi gospodăriilor din zona euro a înregistrat cel mai rapid ritm de creştere de la sfârşitul anului 2011 în februarie, fapt ce sugerează că blocul îşi continuă redresarea modestă în pofida scăderii inflaţiei şi încetinirii creşterii economice la nivel mondial, potrivit datelor BCE citate de Reuters.

Creditele bancare către companii non-financiare au avansat cu 0,9% anual, cea mai bună rată de creştere din decembrie 2011, contribuind la continuarea procesului de redresare economică început în 2014.

În ianuarie, rata de creştere se situase la 0,6%. Creşterea creditării gospodăriilor a accelerat la 1,6%, cel mai rapid ritm din noiembrie 2011, de la 1,4% în ianuarie, cel mai mare avans fiind consemnat de creditele ipotecare şi de consum.

Banca Centrală Europeană a achiziţionat active de sute de miliarde de euro în ultimul an şi a anunţat că-şi va accelera ritmul lunar al achiziţiilor cu o treime, în speranţa de a impulsiona creditarea pentru a împinge în sus rata de creştere economică şi inflaţia.

Totuşi, preţurile de consum au scăzut cu 0,3% în februarie, iar pentru martie se estimează o scădere de 0,1%, pe fondul prăbuşirii preţurilor petrolului. Creditele cu o maturitate cuprinsă între un an şi cinci ani, care reprezintă o mică parte din total, au avansat cu 6,3%, cel mai rapid ritm din 2009.